Hiina alustas Põhja-Korea piiril erakorralist kiirgusseiret (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirgusmõõdik.
Kiirgusmõõdik. Foto: AP/Scanpix

Hiina alustas täna pärast Pyongangi seni suurimat tuumakatsetust oma piiril erakorralist kiirgusseiret.

Hiina keskkonnaministeerium teatas sotsiaalmeedias, et alustas erakorralist radiatsiooniseiret oma kirdepiiril vahetult enne keskpäeva.

Erakorraline reaktsioon kvalifitseeriti vastava nelja-astmelise kriisiskaala teisele astmele. Ministeerium ei täpsustanud, kas on ka tuvastatud mingit kiirgust.

Vene vaatlejate sõnul jäi Venemaa Kaug-Idas radiatsioonitase pärast Põhja-Korea tuumakatsetust normi piiresse.

«Pärast väidetavat Põhja-Korea tuumakatsetust ei tuvastatud Primorski oblasti territooriumil mingit tõusu taustradiatsiooni tasemes,» teatas kohalik monitooringukeskus Primgidromet.

Plahvatus oli märkimisväärselt võimsam kui eelmiste katsetuste ajal ning seda oli tunda ka Hiina linnades sadu kilomeetreid Põhja-Korea piirist eemal.

Lõuna-Korea meteoroloogiaameti ja sõjaväe andmeil toimus kohaliku aja järgi kell 12.29 (Eesti aeg kell 6.29) Hamgyongi provintsis Kiljus plahvatus, mis põhjustas maavärina magnituudiga 5,7. Plahvatus registreeriti kohas, kus Põhja-Korea on varem tuumakatsetusi läbi viinud.

Meteoroloogiaameti teatel oli maavärin 5-6 korda tugevam kui viienda tuumakatsetuse ajal 2016. aasta septembris. Plahvatuse võimsusteks hinnatakse 50-60 kilotonni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles