Minister Simson kutsub üles miinimumpalka tõstma

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson edastas Tööandjate Keskliidu esimehele Toomas Tamsarile üleskutse jõuda Eesti Ametiühingute Keskliiduga kokkuleppele ning tõsta miinimumpalka ka järgnevatel aastatel.

Eesti Ametiühingute Keskliit ning Eesti Tööandjate Keskliit alustasid augusti alguses läbirääkimisi järgmise kahe aasta alampalga määrade osas, kuid seni pole läbirääkimised tulemusi andnud ning nendega jätkatakse septembris. Majandus- ja taristuminister Kadri Simson peab vajalikuks, et osapooled jõuaksid alampalga tõstmise küsimuses peagi kokkuleppele ning kutsub tööandjaid üles miinimumpalka tõstma.

«Alampalk on viimastel aastatel teinud läbi stabiilse tõusu, jõudes käesolevaks aastaks 470 euroni. Paraku on minuni jõudnud kuuldused, et seoses järgmise aasta alguses toimuva tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega 500 euroni on tööandjad seisukohal, et alampalka ei peaks järgmisel aastal tõstma. Olen selgelt seesuguse arvamuse vastu ja kutsun tööandjaid üles ametiühingutega koostööd tegema ning alampalka kasvatama,» rääkis majandus- ja taristuminister Kadri Simson.

Järgmise aasta 1. jaanuarist tõuseb tulumaksuvaba miinimum uue valitsuse otsusel 500 euroni. Minister Simsoni sõnul suurendab seesugune maksuvaba miinimumi tõus inimeste heaolu, kuid panustab läbi sisetarbimise kasvu ka majandusse tagasi.

«Antud maksureformi eesmärk on, et inimestel jääks enam vahendeid kätte ka pärast sundkulutuste tasumist. Kuid on tähtis, et selle reformi efekt jõuaks ka töötajateni, mitte ei jääks tööandjate ettekäändeks palkade külmutamisel.»

«Samuti ei kinnita statistika väidet, et Eesti ettevõtlussektoril on raske alampalka tõsta. Käesoleva aasta teises kvartalis kasvas ettevõtlussektori kogukasum 827 miljoni euroni, mis on 22 protsendi võrra suurem kui aasta varem samal ajal. Seetõttu pean oluliseks, et ka sel sügisel sünniks kokkulepe alampalga tõstmiseks järgmisel kahel aastal,» lõpetas Kadri Simson.

Ettevõtja Enn Veskimägi veendunud, et kui üldse alampalka tõsta, siis alles 2019. aastast, kuna maksuvaba tulu tõstmine 500 eurole kuus toob juba ise kaasa palgatõusu.

«Kuna tulumaksuvaba miinimumis tõstetakse 500 euroni, siis kõik madalapalgalised saavad sisuliselt juurde 62 eurot kuus. See tähendab, et tegelikult kasvab alampalga saaja sissetulek umbes 12–13 protsenti,» rääkis suurettevõtja, mööblifirma Standard omanik Enn Veskimägi.

Kui nüüd tööandjad veel omakorda töötasu suurendaksid, küüniks üleüldine palgatõus mõnes valdkonnas üle 20 protsendi.

«Aga arvestades praegust tööjõupuudust ja seda, et näiteks eelmisel aastal kasvas keskmine palk 5,7 protsenti – kui me veel kunstlikult aitame sellele kaasa, samas kui tootlikkus kasvab aeglasemalt, siis ma näen, et sellega lõikavad ettevõtjad endale näppu,» sõnas Veskimägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles