Kõvera kioski platsile kerkib Gurmee Garaaž

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaama ja Puiestee tänava nurgal olevale platsile ehitatakse uus keskus, kuhu kolib ka parklas aastaid tegutsenud kiirsöögikiosk.
Jaama ja Puiestee tänava nurgal olevale platsile ehitatakse uus keskus, kuhu kolib ka parklas aastaid tegutsenud kiirsöögikiosk. Foto: Margus Ansu

Tartu linnava­­litsus kehtes­­tas augusti lõ­­pus Jaama 68a krundi detailplaneeringu, millega antakse õigus ehitada platsile uus ärihoone ning laiendada olemasolevat. Kõnealune kolmnurkne krunt asub Jaama ja Puiestee tänava nurgal ning seal on aastaid tegutsenud kiirtoidukoht Kõver Kiosk. 

Foto: TPM

Umbes 3500 ruutmeetri suuruse maatüki omanik on OÜ Oiu Veski Invest. Firma juhatuse liige Monika Rõbtšenko ütles, et plaanib krundile ehitada ühekorruselise kaubandushoone, mis saab nimeks Gurmee Garaaž. Keskuses saavad rendipinna kodumaise toodangu kauplused. Planeeringu järgi on uue hoone suurim lubatud ehitusalune pind 1097 ruutmeetrit.

Eeskuju olemas

Gurmee Garaaži nime kandev keskus tegutseb Rõbtšenko sõnul ka Tabasalus ning on võitnud sealsete elanike poolehoiu. Garaažis tegutsevad näiteks lihapood Oma Põrsas, kalakauplus Kalamajakas ning küpsetisi pakkuv kohvik Rohujuur.

«Tabasalus oleme tegutsenud umbes paar aastat ning kuna meil on läinud hästi, siis järelikult rahvale meeldib,» sõnas Rõbtšenko. «Midagi samasugust võiks tulla ka Tartusse. Kokku mahub ehk viis-kuus poodi.»

Kaupluste täpset nimekirja ei tahtnud Rõbtšenko siiski veel avalikustada, sest ühtegi üürilepingut pole allkirjastatud. «Olen nendega rääkinud ehk suusõnalised kokkulepped on olemas,» lausus Rõbtšenko. Teiste hulgas mainis ta ka populaarset leiba küpsetavat Muhu Pagarit.

Uue keskuse vanemasse ossa jääb ka edaspidi tegutsema autoosade kauplus Falleroon. Kaupluse omaniku Jüri Jürgensoni sõnul jääb autoosade pood lahti ka siis, kui ehitus pihta hakkab. Seevastu kiirtoidukiosk peab oma tegevuses pidama ilmselt umbes pooleaastase pausi.

Kioski omanik Niina Mnogolessova ütles, et ei mäletagi täpselt, kui kaua on Kõver Kiosk Jaama tänaval kiirtoitu pakkunud. «Viis-kuus aastat kindlasti, aga võib-olla ka kümme,» sõnas Mnogolessova. Uues hoones on tal plaan kindlasti jätkata. 

Suveks valmis

Detailplaneeringus on krundi teravamasse otsa lubatud ehitada veel teinegi hoone. Ühe võimalusena on Rõbtšenko kaalunud sinna lillepoodi. «Me ei tea, kas me selle üldse valmis ehitame, aga kui leiame konkreetse huvilise, siis püüame ikka kõik koos ära teha,» rääkis ta.

Detailplaneeringut illustreerival joonisel on näha uute kaubandushoonete asukohad ja suurused.
Detailplaneeringut illustreerival joonisel on näha uute kaubandushoonete asukohad ja suurused. Foto: Tartu Arhitektuuribüroo

Suure tõenäosusega algab Jaama tänava krundil ehitus juba sel sügisel. «Ehitusprojekti valmimine ja ehitusloa saamine võtab küll aega, aga sügise teises pooles tahaks ikka ehitama hakata,» lausus Rõbtšenko. Ta avaldas lootust, et hiljemalt suve alguseks on uus keskus valmis.

«Ma ei oska öelda, kas praegune turuolukord meid soosib, aga siiani on meil olnud kõik normaalsed üürnikud. Eks toitu ostetakse ju alati, sõltumata sellest, kas on masu- või buumiaeg. Pealegi pole meil tavaline poetoit, vaid väikesed perefirmad,» rääkis arendaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles