Karilaid: Keskerakond on õigustatult rõhutanud e-valimiste turvalisuse küsimust (8)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-valimised.
E-valimised. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid rõhutas, et Keskerakond on alati e-valimiste osas rõhutanud, et e-valimised ei pruugi olla piisavalt turvalised ega läbipaistvad.

Kuna ees on kohalike omavalitsuste valimised, on Karilaiu hinnangul vaja Vabariigi Valimiskomisjonil koostöös ekspertidega hinnata väga tõsiselt, kas antud turvariski puhul on e-valimistega edasiminek õige samm. «Keskerakond on alati rõhutanud, et e-valimised peavad olema turvalised ja läbipaistvad. Meie ettevaatlikus oli õigustatud,» tõdes Karilaid.

Ta lisas, et demokraatiale ei tohi jätta turvaauke. «Eksperdid peavad tagama e-valimiste turvalisuse ja kontrolli võimaluse, et miski ega keegi e-hääletamise tulemusi ei mõjutanud. Kui seda ei suudeta, tuleb e-valimised ära jätta,» ütles Karilaid. Ta kordas ka juba varaseamalt öeldut, et e-valimiste osas on vaja rahvusvahelist auditit.

Põhiseaduskomisjoni esimees tunnustas ka valitsuse samme ning seda, et võimalikest murekohtadest on räägitud avalikult ning inimesi informeeriti kiirelt.

Riigikogulane sõnas, et igasugune turvalisuse risk murettekitav ja sunnib ameteid pingutama, et võimalikud probleemid saaksid kiire lahenduse. «Igapäevased e-teenused on Eesti inimeste jaoks olulised ning on selge, et prioriteet on praegune võimalik oht minimaliseerida, olgu see e-valimiste või igapäevaste e-teenuste puhul,» sõnas Karilaid.   

Mart Helme: e-valimised tuleb ära jätta

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe ja Riigikogu riigikaitse komisjoni aseesimehe Mart Helme hinnangul on Riigi Infosüsteemide Ametis (RIA) avastatud ID-kaardi kiibiviga piisavalt tõsine, et e-valimised neil valimistel ära jätta.

«Esimest korda tunnistab meie valitsus ja eriteenistused, et teatud ID-kaartidega tehtavad tehingud ja e-valimised võivad olla riskantsed. Isegi Riigi Infosüsteemide Amet tunnistab, et antud vea abil saab muuta inimese identiteeti,» ütles Helme.

«Meie oleme alati olnud e-valimiste suhtes skeptilised ja nüüd selgub, et asja eest. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on veendunud, et seekordsetel valimistel peab e-valimised ära jätma.»

Helme sõnul pole välistatud, et  Vene eriteenistused, eelkõige GRU on võtnud Eesti valimised tõsiselt luubi alla ega kavatse midagi jätta juhuse hooleks. «Meenutame, et Venemaad on varemgi süüdistatud valimistesse sekkumises Prantsusmaal, Saksamaa, Suurbritannias ja USA-s. Nüüd jõudis järjekord siis Eestini,» ütles Mart Helme.

Hanno Pevkur: olukord tuleb kiiresti lahendada

Reformierakonna esimees Hanno Pevkur ütles, et ID-kaardi turvalisuse küsimuse lahendamine peab olema päevapoliitikast üle ning kutsus kõiki poliitilisi jõude koostööle, et Eesti e-riigi maine ei kannataks.

«Kui küsimus on e-teenuste usaldusväärsuses ja Eesti riigi maines, siis see ei ole koht poliitilisteks punktivõttudeks,» ütles Pevkur. «E-teenuste puhul on usaldusväärsus kõige alus, seetõttu peab olema turvalisus alati esikohal,» lisas Pevkur.

Pevkuri sõnul tuleb iga sellist ohusignaali võtta kui väärtuslikku materjali, mis aitab e-teenused veelgi turvalisemaks muuta. «Õnneks on praegu tegemist teoreetilise riskiga, mis ei ole teadaolevalt praktikas realiseerunud. Seda enam on selle ohu kiire lahendamine ülimalt oluline,» märkis Hanno Pevkur.

Kindlasti ei tohiks Pevkuri hinnangul praegu ehmuda ning minna tagasi paberi juurde. «Eesti on endiselt tugev e-riik ja meil tuleb sellest teha endale korralik õppetund. Igasugune e-teenustest loobumine oleks tagasiminek ja samm minevikku,» lausus Pevkur.

Reformierakond toetab kohalikel valimistel e-hääletamise kasutamist. «Vähim, mida me valimiste kontekstis peame inimestele tagama, on valikuvõimalus e-hääletada,» ütles Pevkur. Samuti tuleks tema sõnul järgida ekspertide soovitusi ning kõik võiksid üha enam kasutada e-teenuste puhul mobiil-ID lahendust.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles