Lai maailm tuleb lugejate ette raamat raamatu haaval

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Küütri tänavas, linnaraamatukogu lähedal, tegutseb kirjastus Petrone Print, mille assistent Mariliis Ruutma (vasakult), tootmisjuht Tiina Tammeorg ning kirjastajad Triinu-Mari Vorp ja Epp Petrone näitavad, kui palju raamatuid on ilmunud sajas «Minu …».
Tartus Küütri tänavas, linnaraamatukogu lähedal, tegutseb kirjastus Petrone Print, mille assistent Mariliis Ruutma (vasakult), tootmisjuht Tiina Tammeorg ning kirjastajad Triinu-Mari Vorp ja Epp Petrone näitavad, kui palju raamatuid on ilmunud sajas «Minu …». Foto: Sille Annuk

Emajõelinnas tegutseb kirjastus, mis on oma vaatlusväljale seadnud kogu maailma ja annab seda raamat raamatu haaval lugejate ette. See on Petrone Print, mis hiljuti avaldas sajanda raamatu sarjast «Minu …».

Raamatukogude statistika näitab, et need väikses mõõdus reisikirjade köited on lugejate hulgas väga populaarsed. Ja menu ilmneb ka kauplustes: mõne «Minu …» tiraaž on viimseni ära müüdud, nii et isegi kirjastuse kontoris ei ole seda ette näidata ja koos teistega pildile virna seada.

Menuka raamatuseeria alguse tegi lahti Epp Petrone oma raamatuga «Minu Ameerika», kui ta elas veel USAs.

«Ma mäletan, kuidas ma otsustasin just «Minu Ameerika» oma tulevasele raamatule pealkirjaks panna,» meenutas ta. «See oli 2004. aastal. Istusin akna peal ja kirjutasin ja tundsin alt naabermaja restoranist tuleva Hispaania köögi lõhnu ja mõtlesin: «See on minu Ameerika.».»

Ameerikast Eestisse

Et aga ükski kirjastus isamaal ei tahtnud pisikese kiiksuga ehk suure isikliku suhtumisega jäädvustatud reisikirja avaldada, sai Epp Petrone mõtte asutada oma kirjastus. «Mäletan, et kui ma 2007. aastal tagasi Eestis oma isekirjastust netis registreerisin, siis mõtlesin, et miks mitte Petrone Print,» lisas ta.

Et aga ükski kirjastus isamaal ei tahtnud pisikese kiiksuga ehk suure isikliku suhtumisega jäädvustatud reisikirja avaldada, sai Epp Petrone mõtte asutada oma kirjastus.

Äriregistri andmeil on osaühing Petrone Print registreeritud 4. aprillil 2007. Praegu on juhatuse liikmed Epp Petrone kõrval Justin Carroll Petrone ja Tiina Tammeorg.

Kümme aastat tagasi tuli «Minu Ameerikale» peagi otsa sündmuste ahela järgmise lülina Anna-Maria Penu «Minu Hispaania». Ja nii edasi, ja nüüd ongi ilmunud «Minu …» sarja sajanda väljaandena Tiit Pruuli «Minu maailm».

Milline peab olema tekst, et see sobiks avaldada selles seerias? «Tekst peaks olema huvitav ja hariv. Ja peaks olema Eestiga seotud,» vastas Epp Petrone. «Meile on läbi aegade pakutud ka välismaalaste tekste, näiteks üks austraallane tahaks kirjutada oma Euroopa-kogemusest «Minu Euroopa», aga see ei sobi. Meie kaardistame eestlasi ja eestimaalasi.»

Petrone Prindi üllitiste hulgas on «Minu …» teosed «Aja loo» sarja ja lastekirjanduse kõrval kõige olulisemad. Arvuliselt on kaks kolmandikku selle kirjastuse müüdud raamatutest «Minu …» sarjast, kusjuures Justin Petrone kirjutatud «Minu Eesti» esimest osa on ostetud 15 000 eksemplari.

Nr 101 ja järgmised

Juba uue nädala algul ilmub sama sarja raamat nr 101: Lembe Mõttuse «Minu Okeaania», mis viib lugeja Vanuatule, Paapua Uus-Guineale ja Salomoni saartele. Järge ootavad Malta, LAV ja Indoneesia, kõik sel aastal.

Kui kalendrisse ilmub 2018, pöörab Petrone Print näo senisest palju rohkem Eesti poole. Aasta algab Rein Siku «Minu Virumaa» ja Katrin Pautsi «Minu Muhumaaga». Tulemas on raamatuid Eesti linnadest ja maakohtadest. «Praegu on veel õige aeg meile vihjata, kõik kohad ja autorid pole kindlad, ka näiteks «Minu Tartu»,» lisas Epp Petrone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles