Kaitseminister Luik: Põhja-Koreale on Tallinn lähim NATO pealinn (5)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti kaitseminister Jüri Luik märkis eilses Välisilma saates, et olukorras, kus Põhja-Korea rakett lendaks põhja poole, oleks kõige lähemaks NATO riigi pealinnaks Tallinn. 

«Me mõtleme alati sellele, kui rakett suunataks Ameerika Ühendriikide poole, aga rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadlased on juhtinud tähelepanu, et kui see sama Põhja-Korea rakett lendaks põhja poole, siis kõige lähem NATO riigi pealinn on tegelikult hoopis Tallinn,» kommenteeris kaitseminister Luik Põhja-Korea võimalikku raketirünnakut, kuid lisas kiirelt, et loomulikult pole see Eesti jaoks mingisugune risk, sest ühtegi tüli meil Põhja-Koreaga pole. «Ma toon selle välja kui huvitava fakti,» selgitas Luik öeldut.

Küll aga on Põhja-Korea sõnasõjas USA-ga ning on sealjuures ähvardanud rünnata Ameerika Ühendriikidele kuuluvat Guami saart.

Vastates saatejuhi küsimusele, kas olukord, kus Ühendriigid peaks Põhja-Koreaga sõjalisse kontakti astuma, oleks ka meile julgeoleku ohuks, sest USA tähelepanu kaoks selle tõttu Euroopalt ning see annaks soodsa võimaluse Balti riikide rünnakuks Venemaale, andis kaitseminister aga mõista, et muretsemiseks pole põhjust.

«Kui me mõtleme Külma sõja aegadesse, siis Ameerika Ühendriigid pidasid lahinguid Vietnamis - samal ajal garanteerisid nad ikkagi Lääne-Euroopa kaitse, nii, et tegu on globaalse suurvõimuga ameeriklaste näol,» arutles mees.

Üheksa päeva pärast algavat Venemaa suurõppust Zapad kommenteerides leidis kaitseminister, et hiigelõppuse näol on kindlasti tegemist millegagi, millel tähelepanelikult silma peal hoida.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles