Malis hukkus miiniplahvatuses kaks ÜRO rahuvalvajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid pärast islamistide juunikuist rünnakut Kangabas.
Prantsuse sõdurid pärast islamistide juunikuist rünnakut Kangabas. Foto: REUTERS TV/REUTERS

Malis põhjaosas asuvas Kidali regioonis hukkus teisipäeval miiniplahvatuses kaks Tšaadi päritolu ÜRO rahuvalvajat, teatas maailmaorganisatsioon.

Veel kaks rahuvalvajat sai haavata.

ÜRO eestkõneleja sõnul sõitis rahuvalvajate sõiduk miinile umbes 15 kilomeetri kaugusel Aguelhoki linnast.

ÜRO mõistis islamiäärmuslaste rünnaku hukka.

ÜRO Julgeolekunõukogu otsustas teisipäeval kehtestada Malile sanktsioonid 2015. aasta rahuleppe rikkujate karistamiseks, kuna kardetakse, et riik võib taas kaosesse langeda.

Julgeolekunõukogu toetas üksmeelselt Prantsusmaa koostatud resolutsiooni, mis näeb ette sanktsioonikomitee moodustamist, et kaaluda, missugused füüsilised ja juriidilised isikud ÜRO musta nimekirja kanda.

Nimekirja sattunule hakkab kehtima ülemaailmne reisikeeld ja varade külmutamine.

Sammu toetab ka Mali valitsus, kes on julgeolekunõukogule kurtunud, et džihadistide korduvad relvarahurikkumised seavad ohtu 2015. aasta rahuleppe, mis tegi lõpu aastaid kestnud lahingutele riigi põhjaosas.

2012. aastal vallutasid islamidžihadistid Põhja- Mali, kuid tänu Prantsusmaa sõjalisele sekkumisele 2013. aastal löödi nad sealt välja.

2015. aasta juunis allkirjastas Mali valitsus relvarühmituste koalitsiooniga rahuleppe sõjategevuse lõpetamiseks, kuid mässajad on endiselt aktiivsed ja seda ka riigi keskosas.

Prantsuse suursaadik François Delattre rõhutas, et Prantsusmaa töötas sanktsioonirežiimi välja käsikäes Bamako valitsusega.

Ühtki nime ei ole veel nimetatud, aga resolutsiooni põhjal ähvardab musta nimekirja kandmine neid, kes takistavad rahuleppe täitmist, tõkestavad abisaadetisi või ründavad ÜRO rahuvalvajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles