Taani leiutaja: jah, kägistasin kord armukest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani leiutaja Peter Madsen
Taani leiutaja Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT/AFP/Scanpix

Ta tunnistas, et talle meeldivad sadomasomängud. Aga seda mitte tema allveelaeva reisijaga. Jah, ajakirjanik suri selle pardal, aga see oli õnnetus. Miks ta alguses valetas? Sest soovis näha oma naist ja kolme kassi.

Taani leiutajale Peter Madsenile esitati eile süüdistus Rootsi ajakirjaniku Kim Walli mõrvas. Wall astus 10. augustil leiutaja ehitatud allveelaevale ja kadus.

Kim Wall. Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix
Kim Wall. Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Kohus kuulas eile Madsenit üle neli ja pool tundi. Ta vastas mitmetele küsimustele, kuid keskne küsimus – kui tegu oli tõepoolest õnnetusega, kuidas siis sattusid Walli moondatud keha tükid Taani ranniku lähedale vette ulpima – jäi vastamata.

Madsen: Korraldasin talle merematuse, nagu seda on sadu aastaid tehtud.

Kogu kohtus viibitud aja raius Madsen kindlameelselt: ta ei tapnud Walli.

Taani kohtunik Anette Burko otsustas, et Madseni kirjeldus sündmustest pole rahuldav ja kiitis süüdistaja palve muuta leiutaja vastu esitatud tahtmatu tapmise hagi mõrvasüüdistuseks.

Madsen jääb vahi alla veel neljaks nädalaks ja astub taas kohtu ette kolmandal oktoobril.

Madsen tunnistas eile kohtus, et Wall võttis temaga ühendust ja avaldas soovi kirjutada lugu tema allveelaevast. Jutu käigus küsis ajakirjanik, ega Madsen poleks nõus teda alusel veidi sõidutama.

Süüdistaja Jakob Buch-Jepsen ajakirjanike ees. Foto: Jens Dresling/AP/Scanpix
Süüdistaja Jakob Buch-Jepsen ajakirjanike ees. Foto: Jens Dresling/AP/Scanpix Foto: JENS DRESLING/AP

Madsen oli varemgi külastajaid allveelaeval võõrustanud ja neid sellega sõidutanud. Kui süüdistaja Jakob Buch-Jepsen küsis, kas leiutaja kunagi mõnega neist allveelaeval ka seksis, tunnistas ta, et kord tuli seda ette – tema armukesega.

Buch-Jepsen küsis samuti Madseni huvi kohta sadomaso kogukonna vastu. Ta sõnas seepeale, et on olnud vahekorras naisega, kes palus tal end kägistada. Madseni kinnitusel ta naist sellega ei vigastanud.

Leituaja sõnul navigeeris ta 10. augusti õhtul allveelaeva Kopenhaageni sadamast välja. Seejärel ronis ta enda sõnul luugist välja värske õhu kätte. Ta hoidis pea 70 kilo kaaluvat luuki, et ka Wall välja pääseks.

Trepp oli aga libe ja Madsen kaotas enda sõnul tasakaalu ning luugi pide libises tal käest. Wall sai luugilt löögi ja Madsen kuulis ta keha allveelaeva põrandale kukkuvat. Ta läks alla, otsis ta pulssi, kuid ei leidnud seda.

Veendunud, et juhtum paneb punkti ta karjäärile, otsustas meeleheitel Madsen Walli keha merre uputada. «Nautiluse uputamine poleks Kimi jaoks sobiv lõpp olnud. Seepärast korraldasin talle merematuse, nagu seda on sadu aastaid tehtud,» kirjeldas ta.

Madsen leidis nööri ja sidus selle Walli jalgade külge, et ta luugist üles tõmmata. Selle käigus tulid Wallil Madseni arvates jalast aluspüksid ja jalanõud. Kui temalt küsiti ajakirjaniku ülejäänud riiete koha, ei osanud leiutaja midagi kosta.

Päästetöötajad Walli kehaosi otsimas. Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/Scanpix
Päästetöötajad Walli kehaosi otsimas. Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/Scanpix Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS

Madsen kasutas nööri ka rauatükkide kinnitamiseks Walli keha külge ja viskas selle siis üle parda vette. Seejärel otsustas ta allveelaevaga suunduda Läänemere poole, et end tappa. Ta ei põhjendanud, miks see plaan katki jäi.

Järgmise päeva varahommikul naasis Madsen allveelaevaga lahe pinnale. Päästjate lähenedes avas ta ühe Nautiluse ventiilidest, et sellesse vett lasta ja ujus päästepaadile.

Kui süüdistaja küsis, miks Madsen politseile valetas, vastas viimane, et soovis näha oma naist ja kolme kassi. «Tahtsin neid enne seda kõike näha. Mul polnud kahtlustki, et tõde tuleb päevavalgele. Tahtsin lihtsalt viit minutit, et naisega hüvasti jätta.»

Kohtunik andis käsu Madsenile psühhiaatriline läbivaatus korraldada, kuid ta keeldus sellel osalemast. Lisaks kiitis kohtunik heaks Madseni arvuti läbiotsimise.

Nii Madseni kui Walli telefonid on kadunud. Leiutaja tunnistas, et viskas enda oma üle parda, kui väitis, et ei tea, mis sai Walli omast. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles