Möödunud aastal sooritas enesetapu üle 180 eestlase

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünal.
Küünal. Foto: Aleksandr Krjažev / Sputnik / Scanpix

Pühapäeval pannakse rahvusvahelise suitsiidiennetuspäeva raames Tallinna Stroomi randa 183 kingapaari, et mälestada möödunud aastal vabatahtlikult elust lahkunud Eesti inimesi.

Eesti kaotas suitsiidide läbi eelmisel aastal 183 elu. «Iga suitsiidid mõjutab uuringute järgi keskmiselt 60 lähikondlast, seega kannatas eelmisel aastal suitsiidide tõttu 12 000 inimest,» ütles Peaasi.ee tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa.

Oidermaa sõnul oleks õigeaegse ennetusega paljud suitsiidid välditavad. «Kui liiklus- ja tulesurmade vähendamisega tegeletakse väga põhjalikult, siis suitsiididest rääkimine on ühiskonnas tabu. See aga ei aita probleemi lahendamisele kaasa,» selgitas Oidermaa. 

Rahvusvahelisel suitsiidiennetuspäeval korraldab Peaasi.ee probleemi suuruse näitlikustamiseks Stroomi rannas avaliku aktsiooni. „Asetame Stroomi rannale eelmisel aastal suitsiidi teinud inimeste mälestamiseks 183 paari kingi,“ ütles Oidermaa. „Samuti mõtiskleme selle üle, mida igaüks meist suitsiidide ennetamiseks saab ette võtta. Suurem osa suitsiididest võivad õigeaegse tegutsemise korral olla välditavad.“

Peaasi.ee kutsub üles hoolivaid inimesi aktsioonis osalema ja abistama selle läbiviimisel. Vabatahtlikud abistajad on oodatud Stroomi randa 10. septembril kell 12.30, eelnevalt tuleks end registeerida https://goo.gl/gfLFjL. Kõiki teisi oodatakse kell 13.00.

Aktsiooni korraldab MTÜ Peaasjad, mis tegeleb noorte vaimse tervise teemalise ennetustööga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles