Tallinna noored korstnapühkijad

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt näituselt «Teekond pilvedesse».
Pilt näituselt «Teekond pilvedesse». Foto: Nicolas Bouvy

Sel aastal on üks vähe tähelepanu leidnud tähtpäev. Nimelt möödub 615 aastat korstnapühkija esmamainimisest Tallinnas. Sel puhul avati 26. mail Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu galeriis Nicolas Bouvy fotonäitus «Teekond pilvedesse». Nicolas Bouvy (sündinud 1980 Arlonis) on endale juba nime teinud Eestis elava belgia pressi- ja spordifotograafina. Bouvy näitus on esimene väliskunstniku väljapanek möödunud aasta hilissügisel taas professionaalse kunstigaleriina alustanud näitusepaigas – akadeemilise raamatukogu fuajees.

Legend räägib, et fotograaf kohtas juhuslikult ühel vanalinna tänaval korstnapühkijaid, jäädes rabatult vaatama, kuidas inimesed läksid hasartselt nende kuuenööpe puudutama. Nicolas Bouvy jaoks tähendas esmakordne kohtumine korstnapühkijatega midagi eksootilist, mis oli ammu ajalukku vajunud ja kuulus minevikku.

Bouvy alustas eelmisel aastal Harjumaal noorte korstnapühkijate töö jäädvustamist, järgnedes neile nii linnakodudesse kui talumajadesse, nii katustele kui korstna otsa, ning nende kaasaskäikude tulemusena valmis suurepärane mustvalgete fotodega dokumentaalsari meie korstnapühkijate argipäevast, mida fotograaf nimetab sümboolselt «Teekonnaks pilvedesse».

Fotonäitus «Teekond pilvedesse».
Fotonäitus «Teekond pilvedesse». Foto: Nicolas Bouvy

Fotoseeria kangelased on just noored – nii umbes kahekümneaastased – korstnapühkijad, kaks noormeest ja üks neiu. Umbes sadakonnast pildist valis kunstiteadlasest kuraator Harry Liivrand välja kakskümmend kaks, mida saab nüüd akadeemilise raamatukogu galeriis vaadata.

Ehkki Eestis on korstnapühkijaid varem palju fotografeeritud ning 1960.–1970. aastate Tallinna fotoalbumites esinevad nende pildid sageli, pole viimase veerandsajandi jooksul selle eriala esindajaid nii süstemaatiliselt tööprotsessis pildistatud (seda enam veel naissoost korstnapühkijaid, mis ameti sajandeid vanu ülimaskuliinse identiteediga seotud traditsioone arvesse võttes midagi täiesti uut).

Korstnapühkija ei ole eestlasele nii eksootiline kui lääneeurooplasele, siiski teab tavainimene sellest erialast vähe. Nicolas Bouvy suhtus teemasse suisa antropoloogilise põhjalikkusega. Tema soov ei olnud mitte ainult korstnapühkijaid jäädvustada, vaid seda eriala mõtestada. Selleks ta mitte ainult ei järgnenud korstnapühkijatele fotoaparaadiga, vaid ka vestles Eesti Korstnapühkijate Koja auliikme Leo Kalmega.

Fotonäitus «Teekond pilvedesse».
Fotonäitus «Teekond pilvedesse». Foto: Nicolas Bouvy

Tulemuseks on meisterlik mustvalgete piltide seeria, kus peakangelasi kujutatakse väga inimlikust vaatenurgast, kasutades klišeesid, siis nii töö- kui puhkehetkel, nii rõõmudes kui muredes. Noori inimesi on pildistatud katusel balansseerimas, katuse all pööningul ning ka köögis pliiti puhastamas.

Fotod on meisterlikud, eriti muljet avaldavad on stseenid katustel. Tegemist on siiski keskkonnaga, mis on enamikule meist väga erandlik, küll aga on tunda harjumuspärasust ja igapäevasust korstnapühkijate puhul. Mingi imenipi tõttu on suudetud tabada just see kindlus ja isegi kerge hooletus, mis on omane ohtliku töö tegijale tänapäeva mõistes ekstreemsetes tingimustes.

Kuid see pole isegi kõige olulisem. Korstnapühkijad piltidel on lihast ja luust noored inimesed, kes suhtuvad oma töösse tõsiselt ja vastutustundlikult. Seda on näha nii nende süvenenud ilmest kui kehahoiakust. Üldmulje nendest on, et tegemist on pigem tagasihoidlike inimestega, kes ei paista just eriti suhtlemisaldid olevat. Pildiseeriast on ka näha korstnapühkija töö loominguline pool – katused ja ahjud-pliidid on erinevad, nagu ka nende omanikud.

Oma vahetuse, siiruse ning teema uudsusega võluv sari on pälvinud rahvusvahelist tähelepanu, kuid isegi ilma selleta tasuks leida aega ja jalutada läbi Tallinna Ülikooli akadeemilisest raamatukogust. Siiski on väga meeldiv kogeda, et arenenud maailmas kurioosumiks peetav elustiil – ahjuga kütmine ja ahju korrashoidmine – on täiesti homogeenne osa meie igapäevaelust.

Fotonäitus «Teekond pilvedesse».
Fotonäitus «Teekond pilvedesse». Foto: Nicolas Bouvy

***

Nicolas Bouvy fotonäitus «Teekond pilvedesse»

Kuraator Harry Liivrand

Akadeemilise raamatukogu galeriis kuni 17. septembrini

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles