Jõelähtme vald võib osta Eesti suurima hüdroelektrijaama (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda hüdroelektrijaama pais
Kunda hüdroelektrijaama pais Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Jõelähtme vallavolikogu otsustas, et juhul kui Eesti Energia leiab Linnamäe hüdroelektrijaamale ostja, siis kaalub vald selle suhtes ostueesõiguse kasutamist.

Erakorraliselt kogunenud Jõelähtme vallavolikogu arutas üle kahe tunni kestnud istungil Linnamäe paisjärve saatust ning otsustas kaaluda ostueesõiguse kasutamist, juhul kui AS Eesti Energia võõrandab Linnamäe hüdroelektrijaama hoonestusõiguse, teatas vallavalitsus.

Vald ise enampakkumisel osaleda ei plaani, sest vald tahaks praeguse olukorra jätkumist, ütles vallavanem Andrus Umboja BNS-ile. Tema sõnul on Eesti Energia hoidnud Linnamäe hüdroelektrijaama ja selle juures olevat paisjärve heas korras ja vald eelistaks, et Eesti Energia jätkaks elektritootmist.

Erakorralisel istungil osalesid külalistena keskkonnaministeeriumi, keskkonnaameti, kalastajate seltsi, Eesti Energia ja kohaliku kogukonna esindajad.

Taust

Eesti Energia pani augusti lõpus enampakkumisele Linnamäe hüdroelektrijaama hoonestusõiguse 650 000 euro suuruse alghinnaga, sest ettevõtte hinnangul ei ole selge, kas seal on võimalik jätkata hüdroenergia tootmisega.

Jägala jõel asuv Linnamäe hüdroelektrijaam on Eesti üks suurimaid hüdroelektrijaamasid. Hüdroelektrijaama ehitamist alustati 1922. aastal ning elektrijaam alustas tootmist 1924. aastal. Hüdroelektrijaama hoone purustati Teise maailmasõja ajal, kuid pais säilis.

Eesti Energia rekonstrueeris hüdroelektrijaama 2002. aastal, mil jaamas käivitus taas elektri tootmine. Hüdroelektrijaama võimsus on 1,15 megavatti ning viimastel aastatel on see tootnud ligikaudu 5000 megavatt-tundi elektrit aastas. Sellisest elektrikogusest piisab rohkem kui 2000 keskmise tarbimisega kodumajapidamisele aastaks ajaks. Linnamäe hüdroelektrijaama elektritoodang moodustas 2016. aastal ligikaudu 1 protsendi kogu Eesti Energia taastuvenergia toodangust.

Hüdroenergia ressurss on Eestis looduslike tingimuste tõttu piiratud ja suuremahulist veest elektri tootmist ei ole võimalik Eestis seetõttu välja arendada. Eestis on hetkel umbes 50 hüdroelektrijaama koguvõimsusega 9 megavatti. Võrdluseks, näiteks Eesti Energia Aulepa tuulepargis on ühe elektrituuliku võimsuseks 3 megavatti, kokku on tuulepargis 16 elektrituulikut koguvõimsusega 48 megavatti.

Linnamäe hüdroelektrijaama hoonestusõiguse alghind enampakkumisel on 648 076 eurot. Pakkumusi saab esitada 6. oktoobrini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles