Loodus on sassis: Viljandimaal puhkes õide õunapuu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonora Luige koduaias puhkesid septembri alguses õide kaks «Tellissaare» sorti õunapuud.
Leonora Luige koduaias puhkesid septembri alguses õide kaks «Tellissaare» sorti õunapuud. Foto: Elmo Riig

​Kui Leonora Luik septembri algul pilgu oma õunaaia poole heitis, märkas ta lehtede ja viljade vahel roosasid nupukesi, mis osutusid õiepungadeks. Edasi lõid kaks «Tellissaare» sorti puud õitsele.

«Ma vaatasin kaugelt, et mingi kahjur on seljas, aga ei olnud,» lausus perenaine. «Kaks tükki kõrvuti ja mõlemad õitsevad tervenisti!»

Lisaks õitele on puudel õunu, aga mitte palju. Viljandi vallas Rimmu ja Heimtali vahel asuva Kansku talu perenaine Leonora Luik meenutas, et kevadel õitsesid tema «Tellissaared» väga rikkalikult, aga saak tuli tagasihoidlik. 

«Mõtlesin, et puhkavad seekord, aga nüüd on puud sootuks õide puhkenud. Täitsa terve puu kohe. Olen näinud küll, et mõnel oksal on sügisel mõni õis, aga et terve puu ...» imestas ta. 

Loodus on sassis 

Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Polli aiandusuuringute keskuses õunviljaliste sordiaretuse ja kasvatustehnoloogia alal töötava Kristine Volensi sõnul pole see, et õunapuudel esineb teisest õitsemist, siiski väga haruldane. 

«Kas seda küll nii varakult juhtub, aga sel aastal ongi meil loodus üsna segamini,» nentis ta ning tähendas, et mõne sordi puhul soodustavad teisest õitsemist soojad ja niisked ilmad. Samuti nagu põllul koristatakse tänavu saaki hiljem, on lood ka õuntega. «Kevadet kui sellist ju põhimõtteliselt ei olnud ja midagi jäi nagu vahele. Suve algus oli hiline ja õunapuude õitsemine venis väga pikaks ning jäi hiljaks,» rääkis Volens.

Nii on kõik justkui paar nädalat nihkes ning näiteks suveõunte valmimine venib. «Need pole veel valmiski saanud mul kõik,» lausus Leonora Luik ja lisas, et sügisõuntest ei tasu tema paarikümne õunapuuga aias veel rääkidagi. «Kui see külm tuleb, siis pole enam mingit õuna,» sõnas ta ja tähendas, et ega uut saaki sügisestest õitest küll loota ole.

Halba ei tee

Seda et teistkordsetest õitest miskit muud ei saa, kui et need külma roaks lähevad, arvas ka Kristine Volens. Midagi halba seesugune õitsemine õunapuudele otseselt ei tee. «See võib puud natukene nõrgestada ja ta võtab talve raskemalt vastu,» rääkis spetsialist ning lisas, et mõni sort jätab talveks lehed külge. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles