Galerii: Päästeamet võttis vastu uued põhiautod nimega Krõõt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeamet võttis neljapäeval pidulikult vastu esimesed põhiautod nimega Krõõt, mis Euroopa Liidu toetuse eest Eestisse osteti.

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu meenutas, et kui ta 25 aastat tagasi päästeametisse päästjaks tuli, olid põhiautodeks vene päritolu ZIL 130 või 131, kuhu peale ei mahtunud muud päästevarustust kui mõned kangid ja kirved. «Aga vaadake päästeautot täna - suurema osa päästesündmustest lahendab see auto koos meeskonnaga! Põhiauto on päästjate meeskonnaliige,» rõhutas Tammearu.

Põhiautod said nime kõlava naisenime Krõõt läbi avaliku konkursi, kuhu laekus umbes 1100 nimepakkumist. Nime pakkujad märkisid, et tegemist on ka ilusa kingitusega Eesti Vabariigile läheneva juubeli puhul. A.H.Tammsaare «Tõe ja Õiguse» Krõõt on leidnud kindla koha Eesti inimeste südames. Eelmisel sügisel korraldati «Tõe ja Õiguse» lemmiktegelase valimine, mille võitis ülekaalukalt Krõõt.

Põhiautod on kõrgendatud maastikuläbivusega. Sõiduomaduste puhul on pööratud tähelepanu alarmsõiduohutusele. Autodel on peal tipptaseme päästevarustus, täisautomaatne Alisson tüüpi käigukast, mis teeb operatiivsõidu kiiremaks ja ohutumaks ja põhiautode veepaak on 3000 liitrit. Uued autod on varasematest kõrgema külmakindlusega.

Siseminister Andres Anvelt ütles, et Euroopa Ühtekuuluvusfondi abil saab Päästeamet läbi viia oma ajaloo suurima tehnikauuenduse. Uued universaalsed põhiautod aitavad Eesti päästevõimekust jätkuvalt kõrgel tasemel hoida.

Euroopa Liidu toel jõuab sel aastal Eestisse kokku 86 ühikut uut päästetehnikat. Kui kevadel võeti kasutusele uued paak- ja konteinerautod, siis nüüd on kohale saabunud ka uued põhiautod. Kokku hangitakse Ühtekuuluvusfondi toel 46 uut põhiautot, millest umbes 30 on juba Eestis, viimased jõuavad Poolast kohale aga oktoobri lõpuks, ütles päästeameti pressiesindaja.

Seni kasutuses olnud põhiautod liiguvad teistesse komandodesse ning vanemad kasutuskõlbulikud masinad antakse ülesannete täitmiseks vabatahtlikele päästekomandodele, kes selleks soovi avaldavad.

Tehnikat jaotatakse vastavalt regionaalpoliitikale, maakondade metsamassiivide tihedusele ja komandode väljasõitude koormusele. Esimesed uued põhiautod alustasid tööd Põhja päästekeskuse komandodes, seoses Eesti Euroopa Liidu eesistumisega. Kõik uued põhiautod jõuavad vastavalt jaotuskavale komandodesse hiljemalt selle aasta lõpuks.

Päästeautode väljavahetamiseks kulus kokku 27,8 miljonit eurot, millest 23,6 miljonit eurot tuli Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist ning 4,2 miljonit eurot ehk 15 protsenti kogusummast tuli Eesti riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles