Floridas õppiv noor eesti teadlane: ma olen rohkem elevil kui hirmunud

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bensiinijärjekord Fort Lauderdale.
Bensiinijärjekord Fort Lauderdale. Foto: Peeter Laas

Välisministeeriumis on end praegu registreerinud kokku 177 eestlast, kes viibivad alaliselt või lühiajaliselt USA Florida osariigis.

Florida osariigis Miami linnast ligikaudu 45 km kaugusele jäävas linnakeses nimega Fort Lauderdale elav Peeter Laas rääkis, et paanika läks piirkonnas lahti teisipäeval. «Esmaspäeval oli siin vaba päev, Labor Day, siis ei toimunud midagi. Aga teisipäeval, kui uudised juba tulid, et orkaan võib siia jõuda, siis bensiinijaamades juba olid järjekorrad ja poelettidelt kadusid vesi – vesi oli põhiline, millele inimesed tormi jooksid, samuti olid saialetid tühjad ja kadusid ka lihakonservid,» lausus ta.

Kui aga poes ringi vaadata, on mehe sõnul süüa tegelikult palju, vaid teatud toidud said otsa, ka oad näiteks. «Kui saialett oli tühi, siis natuke eemal, kus oli teine riiul teistsuguste toodetega, näiteks India leivaga naan, oli täitsa täis. Seega varuti ka ikka meelepärast toitu,» märkis ta.

Lihakonservid osteti ära.
Lihakonservid osteti ära. Foto: Peeter Laas

Florida ülikoolis geenitehnoloogia järeldoktorantuuris viibiv noor teadlane elab Fort Lauderdale'i teadus- ja hariduskeskuse ühikas, mis on ehitatud orkaanikindlaks. «Me oleme varunud hästi palju vett ja süüa, meil on akupangad jms,» rääkis Laas.

Kui eile oli Fort Lauderdale’is Laasi sõnul ilm veel ilus, siis täna hommikul kella 6 ajal sadas vihma ja ilm on pilves, tuul oli tõusnud. «Hetkel veel midagi väljas näha ei ole, aga täna õhtupoole ja pühapäeval on siin ilmselt üsna hull seis,» lausus ta.

Ühikas tähendab seal kaheksakohalist maja. Kui enne orkaani elas kahes majas kuus tudengit, siis tänaseks on alles jäänud ühte majja kaks ja teise kolm inimest. «Inimesed on ikkagi kartma hakanud ja viimane tüdruk lendas eile pärastlõunal San Fransiscosse, sest tal vanemad hakkasid väga muretsema,» rääkis Laas. Kui neljapäeval sai veel üsna hea hinnaga lennupileteid, isegi alla 200 dollari, siis reedel lahkunud neiu maksis esimese klassi pileti eest juba 1000 dollarit.

Laas ise ootab orkaani pigem elevusega. «Mul endal oli siit korduvalt võimalusi ära minna, kui sõbrad või kolleegid lahkusid ja ütlesid, et kas tahad kaasa tulla. Ma siiani ei ole hakanud veel muretsema, pigem on selline väga huvitav kogemus. Siia tulles ma oma majaomanikest kolleege natuke ajasin närvi sellega, et ütlesin, et tahaks ka orkaani ära näha. Mina olen rohkem elevil kui hirmunud,» rääkis ta.

Saialett.
Saialett. Foto: Peeter Laas

Florida linnas Hallandale Beach 100 meetri kaugusel ookeanist annab enda tegemistest sotsiaalmeedias lähedastele ja sõpradele teada ka Taavi Sumberg. Postimehele ütles ta, et kella 9 ajal hommikul oli veel rahulik ja suurt ohtu polnud.

Sõpradele kirjutab ta:

«Tervisi!

Mõned head inimesed on uurinud ja väljendanud oma muret minu asukoha ja turvalisuse kohta. Kuna ükshaaval vastata ei saa, panen kirja mõned read, lisan pildid ja klipid, et teid veidi kursis hoida.

Neli aastat tagasi Filipiinidele jõudes sain kogeda suurimat taifuuni Haiyan, mis algas just siis, kui olin kohale jõudnud. Nüüd, olles saabunud Miamisse, saan kogeda Irmat, väidetavalt karmimat orkaani, mida siin nähtud.

Olen Miamis, täpsemalt Hallandale Beachil ja kavatsen jääda. Peatun sõprade juures, kes on siin elanud seitse aastat. Kuigi kohustuslik evakuatsioon on alanud, ei saa kedagi kodudest minema sundida. Mandatory evacuation tähendab, et kui näiteks aiatooli või puuga pähe saad, ei ole abi kuskilt tulema – saa ise hakkama. Inimesed evakueeruvad, kuid suurim maantee I-95, mis viib lõunast põhja, on ummikus: https://www.youtube.com/watch?v=rrjUwoU_tDg. Ummikud on pikad, tanklad on kütusest tühjad. Kui kütus peaks autos otsa saama, siis sinna sa jääd. Hotellid põhja pool on täis. Miami lennujaam jääb küll avatuks, kuid siit minema lennata on võimatu. Kui keegi küsib, miks me siia jääme, siis võib mu ridu uuesti lugeda.

Eile hommikul käisime poest vett ja toitu ostmas. Toitu saime, vett mitte. Joogivee letid on tühjaks ostetud ja joogivett ei tule. Kraanivesi kõlbab, kuid igal suvalisel hetkel võib see nuppu keerates lihtsalt tulemata jääda. Vann on vett täis lastud. Tegime valmis toidud, mida süüa, kui elekter peaks ära minema. Oleme valmis vaadanud kohad, kus kükitada, kui kõige hullem – laupäev vastu pühapäeva kell 5 hommikul (eesti järgi kell 12 päeval) – kohale peaks jõudma. Oleme 23-korruselise elumaja kolmandal korrusel, ookeanist 100 meetrit. Kavatseme selleks ajaks varjuda koridori, kus meid kaitsevad mõlemalt poolelt korterid – umbes nagu hotelli koridor, kus mõlemal pool numbritoad.

Eile ja täna on ilm väga rahulik, lausa ilus. Ainuke erinevus, et tänavad on autodest tühjad, valgusfoorid vilguvad kollast ja iga kvartali nurgal seisab vilkuritega politseiauto. Inimesi pole liikumas. Meil on süüa, meil on juua ja tuju on rõõmus. Ootame olukorda, mida varem pole kogenud – meenutab veidi filme «Independence Day» või «The Day After Tomorrow». Jääme terveks :)

Püüan lisada pilte ja klippe olukorra kulminatsioonist – vähemalt seni, kuniks jagub netti ja elektrit.»

Alaliselt on end registreerinud 166 eestlast ja lühiajaliselt 11. Välisministeeriumi meedianõunik Armo Vask ütles, et kõigile lühiajaliselt Floridas viibivatele eestlastele on ministeerium saatnud orkaan Irma kohta ka teavituse.

Kahtlemata võib piirkonnas olla rohkem eestlasi, kes pole enda seal viibimisest ametivõime teavitanud.

Välisministeerium soovitab Floridas viibivatel Eesti kodanikel jälgida kohalike ametivõimude juhiseid ning olla kontaktis oma lähedastega, andes neile enda kontaktandmed ja öelda, kuhu nad plaanivad orkaani ajal liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles