ERR.ee: arheoloogid uurisid Salmel viikingite-aegse laeva leiukohta

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogilised väljakaevamised Saaremaal Salme külas
Arheoloogilised väljakaevamised Saaremaal Salme külas Foto: Liis Treimann

Saaremaal Salmel lõppesid eile arheoloogilised välitööd poolteist nädalat tagasi avastatud viikingite-aegse laeva leiukohas ning nüüd seisab teadlastel ees laboritöö, mis võib oluliselt täiendada meie teadmisi Eesti varasemast ajaloost.

Neediread ja pisut ka kunagist arvatavalt tammepuitu on andnud arheoloogidele veendumuse, et leitud on midagi unikaalset aastatuhandete tagant. Täpsemalt võis see laevaskelett looduslikult settinud liiva sisse jääda 700. aasta paiku ajaarvamise algusest arvates, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Praegusel juhul on kaks peamist hüpoteesi,» rääkis Tartu Ülikooli arheoloogiadoktorant Marge Konsa. «Esimesel juhul on see, et tegemist on randa uhutud paadiga milles on olnud surnud mehed ja mõned loomad. Ja teine, et tegemist on matusega, mis sarnaneb Skandinaaviast tuntud paat- või laevmatusega.»

Leid peaks andma ajaloolastele uut teavet, millised olid tolleaegsed sõudelaevad .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles