Viini võimud soovivad rajada mälestussamba desertööridele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heldenplatz, kuhu Viini linnavõimud soovivad rajada ausamba Wehrmachtist deserteerinud sõduritele.
Heldenplatz, kuhu Viini linnavõimud soovivad rajada ausamba Wehrmachtist deserteerinud sõduritele. Foto: SCANPIX

Austria pealinna Viini linnavõimud teatasid kavast püstitada mälestussammas neile sõduritele, kes deserteerisid natsionaalsotsialistliku Saksamaa relvajõududest.

Kuhu monument püstitatakse, pole veel teada, kuid aktivistid loodavad, et selle asukohaks saab linnasüdames asuv Heldenplatz ehk Sangarite väljak, teatas BBC. Samal väljakul kuulutas Adolf Hitler 1938. aastal välja ka anšlussi ehk Austria ühendamise Suur-Saksamaaga.

Kaks aastat tagasi rehabiliteeris Austria parlament kõik Wehrmachtist deserteerinud sõdurid. Nüüd soovitakse roheliste ja vasakpoolsete poliitikute eestvedamisel püstitada neile ka mälestusmärk.

«Austria ühiskonnas eirati desertööre väga kaua,» selgitas üks idee eestvedajaid Thomas Geldmacher. «Suur osa austerlastest peab desertööre endiselt argpüksideks, reeturiteks ja isegi sõjakaaslaste tapjateks. Monument ja eriti selle püstitamise üle peetav avalik arutelu võiks seda kuidagi muuta,» lisas Geldmacher.

Tema sõnul deserteeris Wehrmachtist hinnanguliselt 15 000 kuni 20 000 austerlast. Eriti palju austerlasi põgenes väeosast Teise maailmasõja lõpupäevil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles