Kuidas ise kodus vanu maale hooldada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide Elias Garcia Martinezi (1858-1934) «Ecce homo» (1930) ebaõnnestunud taastamisest
Näide Elias Garcia Martinezi (1858-1934) «Ecce homo» (1930) ebaõnnestunud taastamisest Foto: AFP / Scanpix

Vana kunstiteose pinda on selle kordategemiseks tavaliselt vaja puhastada, sellelt vana lakk eemaldada, maali alus toestada ja täita, seejärel on vaja maali värvikaod kruntida, toonida ja lakkida. Kas sellise tööga saaks kunstihuviline hakkama ka koduste vahenditega või tuleks pöörduda spetsialisti poole?

Paraku on ise koduste vahendite ja teadmistega võimalik maalipinda vaid tolmust puhastada.

«Vanu maale on ilma eelteadmisteta suhteliselt võimatu ise taastada. Isetoimetamisse suhtun ettevaatlikult. Olen küllalt näinud maale, mida on ohhoo-leidsin-keldrist-teen-ise-korda-tuhinas suure hooga puhastama hakatud ja lõuend lootusetult ära rikutud,» ütleb «Kanuti» konservaator Kristina Aas.

Tema sõnul ongi konservaatori igapäevatöö kotta toodud maalide pinna tolmust, kärbsemustast ja muust mustusest puhastamine. «Alustan destilleeritud veega, seejärel käin maali pinna üle spetsiaalsete puhastusvahenditega,» selgitab Kristina Aas. «Tavaliselt on maalil mustus ühtlaselt jagunenud. Nagu ka lakikiht, mis reeglina maali pinda katab. Lakikihi eluiga on keskmiselt 50 aastat, seetõttu tulebki seda aeg-ajalt värskendada.»

Konservaator «ravib» mehaanilisi kahjustusi

Lisaks lakikihi värskendamisele tuleb konservaatoril «ravida» maali mehaanilisi kahjustusi, mis on kunstiteose nii esi- kui ka tagaküljel. Need võivad olla tekkinud lõuendi venimisest, sest seda on valesti hoiustatud, aga rebendid on ilmnenud ka kukkumise tagajärjel. «Või on õlimaalidel lõuendite alusraam ehk lõuend lõtvunud. Ehkki see peaks olema pingul nagu tumminahk,» ütleb konservaator.

Lõuendisse tekkinud rebenditest lahtisaamine on juba suurem töö. «Neid parandan tavaliselt nii, et liimin lõuendi taha spetsiaalse paranduslapikese.»

Kristina Aas on parandanud isegi vanu maaliraame, millest on tükid puudu. «Seda muidugi juhul, kui maaliraami teised servad on terved. Minu praktikas on ette tulnud ka taieseid, mille raame on parandatud EPO liimiga. Selle vana liimi eemaldamine on küll äärmiselt keeruline töö, seda tuleb lausa skalpelliga teha.»

Kahjuks on konservaator oma tööelus kokku puutunud ka väga hirmsate isetehtud parandustega. «Näiteks on mööda maali ümbritsevat raami jooksvad liiminired paksu kullapastaga üle võõbatud,» toob Kristina Aas näite.

Vanade maaliraamide tolmust puhastamine on seevastu üpris lihtne töö.

Loe edasi ajakirjast 60+

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles