Kuidas saavad orkaanid oma nime?

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troopilised tormid Boris ja Cristina
Troopilised tormid Boris ja Cristina Foto: Vida Press

Maailma meteoroloogia assotsiatsioonil on süsteem orkaanide nimetamiseks olnud paigas juba viimased 60 aastat.

Kunagi nimetati orkaane ja troopilisi torme selle järgi, millises järjestuses need tekkisid. Süsteem küll töötas, kuid tekitas siis parajalt segadust, kui korraga tekkis mitu tormi. Seetõttu muutusid sagedaseks ka vead, kui uudistekanalid andsid edasi tormide kohta valeinfot, vahendab Travel and Leisure.

Asjade lihtsustamiseks koostas maailma meteoroloogia assotsiatsioon nimekirja nimedest, mida hakatakse iga kuue aasta järel taaskasutama. Kui tormid hakkavad moodustuma, käivad meteoroloogid läbi tähestiku alusel koostatud nimekirja, mis neile varasemalt on saadetud.

Esialgu pandi tormidele vaid naistenimesid, et jätkata vana meremeeste tavaga. 1978. aastal lisati nimekirja ka mõni mehenimi ning sellest ajast peale on valik ka paika jäänud. Kuueaastasel rotatsiooniperioodil on ka erandeid. Kui mõni torm on erakordselt tugev, näiteks Katrina või Sandy, siis need nimed võetakse valikust välja, et hiljem ei tekiks segadust.

Assotsiatsioon käib igal aastal koos, et muu hulgas arutada ka seda, millega asendada välja võetud nimesid. Lisaks on orkaanitähestikust välja jäetud Q, U, Z, Y, ja Z-ga algavad nimed. Kui mingil põhjusel peaks ühe hooaja jooksul olema rohkem kui 21 tormi, võetakse appi Kreeka tähestik. 

Nii on sel aastal Ameerika lähistel tekkinud orkaanid Harvey, Irma, Jose ja Katia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles