Fotod: Priit Toobal keeldus Savisaare protsessil ütluste andmisest (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaare kohtuprotsessil astus täna tunnistajapinki erakonna endine peasekretär Priit Toobal, kes keeldus ütluste andmisest.

Toobal ütles istungi alguses, et kasutades oma põhiseaduslikku õigust, keeldub ta ütluste andmisest.

«Kuna tulevikus võidakse mu ütlusi kasutada minu süüstamiseks, ei kavatse ma ütlusi anda. Keeldun ütluste andmisest kogu süüasja raames,» ütles Toobal kohtu ees.

Toobal keeldus ütluste andmisest ka kriminaalasja eeluurimise ajal.

Kohtuprotsess jätkub teisipäeval ärimees Hillar Tederit, Tallinna linnavolikogu keskerakondlasst esimeest Kalev Kallot ja Keskerakonda puudutavate episoodide kohtuliku uurimisega.

Kohus uurib täna episoodi, mis puudutab taotlust vahetada ärimees Hillar Tederi abikaasa firmale kuuluv Mäekalda tänaval asuv kinnistu Tallinna linnale kuuluva kinnistu vastu Koidule tänaval.

Tallinna kommunaalameti juht: kinnistute vahetuse menetlus käis tavapärases korras

Tallinna kommunaalameti juhataja Ain Valdmann ütles kohtus, et taotlus Kadriorus asuvate kinnistuste vahetamiseks jõudis kommunaalametisse abilinnapeade Eha Võrgu ja Kalle Klandorfi kaudu.

Valdmanni sõnul oli linnale laekunud ettepaneku all allkiri inimeselt, kelle nimi ei ütle midagi. Kiri tuli Promptus Capital OÜlt.

Valdmanni sõnul ei andnud keegi selle kirjaga tegelemiseks mingeid juhiseid. Valdmann meenutas, et kommunaalamet koostas kirjale vastuse veebruari jooksul ning Kalle Klandorfi allkirjaga vastus ettevõttele läks välja aprillis.

«See oli täiesti vaba arvamuse kujundamine ja keegi survet ei avaldanud. Edgar Savisaar ei survestanud ega andnud mingeid juhiseid sellel teemal. Selle taotluse menetlemine ei erinenud mingil moel muude sarnaste taotluste menetlusest,» rääkis Valdmann.

Ta lausus kaitsja küsimusele vastates, et ei Hillar Teder ega keegi teine temaga seotud organisatsioonidest ei ole taotlusega tema poole pöördunud.

Ärimees Mets: laenasin Pettaile raha Keskerakonna kampaania tarvis

Tunnistusi andma kutsutud ärimees Margus Mets ütles täna kohtus, et laenas reklaamiärimees Paavo Pettai firmale raha Keskerakonna reklaamikampaania korraldamiseks, sealjuures ei puutunud ta tehingu käigus kordagi kokku Keskerakonnaga.

Mets rääkis, et tema ettevõtte Marimark Invest OÜl oli reklaamiärimees Paavo Pettai firmaga Midfield OÜ ärilised suhted ning ettevõtted on aastate jooksul ajanud mitmeid ühiseid projekte.

Mets meenutas, et 2013. aasta suve lõpu poole oli tal Pettaiga juttu sellest, et Pettai tegeleb Keskerakonna kampaaniaga ning tööd selleks on palju, aga raha on vähe. Pettai rääkis Metsa sõnul, et Pettai otsis täiendavaid finantsallikaid ning mehed leppisid kokku, et Marimark hakkab Pettaile kampaanias partneriks. Marimark lubas ära osta reklaamipinnad, mille eest Pettai lubas hiljem tasuda. «Jutt käis paarisajast tuhandest ja kuna mul endal sellist vaba raha ei olnud, pöördusin oma sugulase Tederi poole, et kas ta saaks mulle raha laenata,» rääkis Mets, mainides ärimees Hillar Tederit.

Küsimuse peale, kas Teder oli teadlik Marimark OÜ ja Midfildi kokkuleppe sisust, vastas Mets, et selgitas Tederile laenusuhte tagamaid. «Minu jaoks tasus see projekt vägagi ära, suurusjärgus 15 000 eurot teenisin mina sellest tehingust. Hillar Teder teenis sellelt laenusumalt kaks protsenti intressi aastas, mis oli toonases intressikeskkonnas täiesti mõistlik,» rääkis Mets.

Kas ka Keskerakond oli sellest tehindust teadlik, ei osanud Mets kinnitada. «Ei kohtunud selle koostöö raamest ühegi Keskerakonna esindajaga, mina tegin äritehingut Pettaiga. Minu teada Keskerakond sellesse laenusuhtesse ei sekkunud,» rääkis Mets.

Ühtlasi märkis Mets, et ta ei tea, et Teder oleks kellegagi Keskerakonnast kokku leppinud, et ta annab Marimarkile laenu.

Ta meenutas, et esitas Pettaile lõpuks kokku 216 000 euro eest arveid ning Pettai jäi esialgu võlgu. Makse tähtajaks oli umbes pool aastat ja Pettai hakkaski maksma, väites, et tasub siis, kui saab oma kliendilt raha, rääkis Mets. «Kust ta raha sai, see mind ei huvitanud,» ütles Mets, lisades, et kogu summat Pettai tasuda ei suutnud ja ülesse jäi summa ligi 60 000 euro ulatuses.

2015. aasta veebruaris tasus Pettai lõpuks võlgnevuse, kusjuures Metsa sõnul ei olnud juttu, millistest vahenditest Pettai võla tasutud sai. Mets maksis enda sõnul aga omakorda laenu tagas Tederile. 

Tallinn ei soostunud ettepanekuga ning kinnistuid ei vahetatud

Promptus Capital OÜ saatis 16. veebruaril 2015 Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele ettepaneku vahetada Tallinna linnale kuuluv kinnistu aadressiga Koidula tn 34a Promptus Capital OÜ kinnistuga aadressil Mäekalda tn 14. Linnapea Edgar Savisaar edastas antud ettepaneku abilinnapea Eha Võrgule tutvumiseks ning arvamuse kujundamiseks. Promptus Capital OÜ ettepanekule vastas 10. aprillil 2015 abilinnapea Kalle Klandorf, kes teatas, et soovitud maadevahetus pole võimalik, sest L.Koidula tn 34a kinnistuga on arvestatud Kadrioru pargi arengus ning see on linnale vajalik kinnistu.

Täna on tunnistusi andma kutsutud Priit Toobal, Ain Valdmann, Asta Vihvelin, Jelena Smetana, Margus Mets ja Kairit Volmer.

Kohtusse saabus Savisaar uue saatjaga, kes ta ratastoolis saali lükkas. Kes on tema ratastooli lükkav naine, Savisaar ei avaldanud.

Süüdistus puudutab kinnistute vahetust Kadriorus Hillar Tederi kasuks

Täna arutluse all olev episood leidis süüdistuse järgi aset 2015. aasta jaanuaris, kui Kalev Kallo vahendas Savisaarele soovi, et viimane kasutaks oma ametiseisundit ning korraldaks Promptus Capital OÜle, mille juhatuse liikmeks on Hillar Tederi abikaasa Natalie Teder, kuuluva kinnistu Mäekalda tänaval vahetuse Tallinna linnale kuuluva kinnistuga Koidula tänaval.

Süüdistuse järgi oli Savisaar valmis oma ametiseisundit kasutama ning korraldama kinnistute vahetuse, kui vastutasuna annab Hillar Teder Keskerakonnale valimiste tarbeks raha. Eeltoodust tulenevalt andiski Teder MTÜle Keskerakond vara, korraldades oma pojale Rauno Tederile kuuluva Retail Real Estate OÜ poolt 275 000 euro ülekandmise Paavo Pettaiga seotud ettevõttele Midfield OÜ, kes kasutas kõnealust summat Keskerakonna kampaaniaarvete eest tasumiseks, seisab süüdistuses.

Savisaare kaitsja Oliver Nääs on öelnud kommentaariks süüdistusele, et Paavo Pettaile kuuluv reklaamifirma OÜ Midfield oli iseseisev majandusüksus, mis tegutses oma ärihuvide nimel ning laenu võtjaks ei olnud ei Keskerakond ega Savisaar. Tederi kaitsja Aadu Luberg on öelnud, et Pettaid on korduvalt üle kuulatud nii tunnistaja kui ka kahtlustatavana. Pettai suhtes lõpetati menetlus kuus päeva enne süüdistusakti esitamist. «Kui see pole süüdistusega kauplemine, siis mis see veel olla saab. Sellisel moel Pettailt Tederit süüstava tõendi saamisel pole ausa menetlusega mingit pistmist. Seda tuleb arvesse võtta Pettai tunnistuse hindamisel,» lausus ta.

Korruptsioonikuritegudes süüdistatava Edgar Savisaare kohtuprotsess sai Harju maakohtus alguse 12. juunil. Kohtualused ütlesid avaistungil, et neile esitatud süüdistus on arusaadav, kuid nad ei tunnista end süüdi. Vaid eksminister Villu Reiljan võttis süü omaks ning tema süüepisoodid eraldas kohus üldisest süüasjast kokkuleppemenetluse läbiviimiseks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles