Taani tööminister on elevil: kolmandik põgenikest on töö leidnud

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõviosa on endale töö leidnud teeninduses
Lõviosa on endale töö leidnud teeninduses Foto: SCANPIX

Taani tööministri Troels Lund Poulseni sõnul on tegemist pöörase arenguga, sest vaid mõne aasta eest oli see number oluliselt väiksem. 

Neist, kes tulid Taani kas põgenikena või pereliikmete juurde elama, töötas 2015. aasta juunis ainult 12 protsenti. Tänaseks on see number tõusnud 30 protsendini.  Arvesse on võetud ainult neid töökohti, mida riik ei toetavahendab Berlingske.

«Kugi võrdlusbaas on madal, on tegemist täiesti pöörase arenguga kiire aja jooksul,» kommenteeris minister, kelle kinnitusel on valitsuse kava, mille kohaselt oleksid pooled riiki tulnud põgenikud  tööl 2020. aastaks, täiesti realistlik.

Positiivsele muudatusele aitas kaasa ka see, et Taani kaalub põgenikke vastu võttes nüüd ka seda, kas tulijatel on oskusi, mida Taani vajab.

Taani sotsiaalteaduste instituudi juhi Torben Tranæs´i sõnul on arengute taga kõrge hõive määr Taanis ning kohalike omavalitsuste tubli töö. Taani statistikaameti kinnitusel on lõviosa põgenikke töö leidnud hotellides, restoranides ja mujal teenidussektoris.

Eriti usinalt on tööle läinud mehed. Naiste hõive on kasvanud aga 8 protsendilt 11 protsendini.

«Mehed neist riikidest, kus põgenikud tulevad, on harjunud sellega, et peavad perekonda üleval pidama. Naistel on taolist harjumust vähem. Tegemist on kultuurierinevustega,» arvas Rockwool  fondi uurimisjuht Jan Rose Skaksen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles