Norra valitsuspartei jätkab võimul

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra peaminister Erna Solberg (keskel) on valmis teiseks neli aastat kestvaks ametiajaks.
Norra peaminister Erna Solberg (keskel) on valmis teiseks neli aastat kestvaks ametiajaks. Foto: Heiko Junge/NTB/Scanpix

Kuigi Norra vasakpoolsed parteid ja rohelised said esmaspäeval toimunud üldvalimistel mitme peale kokku üle 7000 hääle rohkem kui nende konservatiivse leeri vastased, jääb parlamendienamus siiski viimaste kätte.

Tegemist pole aga esimese korraga, kui suurem häältesaak veel valimisvõitu ei taga. Nii 2005. kui ka 2009. aasta üldvalimistel said konservatiivsed parteid kokku vähem hääli, aga tulid siiski võimule, vahendab Norra rahvusringhääling NRK.

Norras kehtiv mandaadisüsteem andis sedapuhku võidu peaminister Erna Solbergile, kelle konservatiivne koalitsioon sai 169-kohalises parlamendis 89 kohta, samas kui tema pearivaali, Tööpartei juhi Jonas Gahr Støre vasakkoalitsiooni tulemuseks jäi 80 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles