Suur osa austraallasi peab Hiinat sõjaliseks ohuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia ja Hiina lipud Pekingi Tiananmeni väljakul esimees Mao Zedongi portree ees. Austraalia peaministri Julia Gillardi visiit Hiinasse kestab tänasest neljapäevani.
Austraalia ja Hiina lipud Pekingi Tiananmeni väljakul esimees Mao Zedongi portree ees. Austraalia peaministri Julia Gillardi visiit Hiinasse kestab tänasest neljapäevani. Foto: SCANPIX

Ligi pooled austraallased usuvad, et Hiinast kujuneb järgmise 20 aasta jooksul sõjaline oht, selgub täna avaldatud küsitluse tulemustest.

Välispoliitika mõttekoja Lowy Institute tellitud uuringus osales 1002 austraallast. Neist 44 protsendi sõnul muutub Hiina lähiajal senisest suuremaks kaitseohuks. Valdav enamus neist põhjendas oma arvamust asjaoluga, et Austraalia tõmmataks USA liitlasena Hiina ja Ühendriikide vahelisse konflikti, vahendas AFP.

Peaminister Julia Gillardi täna algava Hiina-visiidi eel avaldatud küsitluse kohaselt peab 75 protsenti austraallastest Hiina majanduskasvu positiivseks, kuid 57 protsendi sõnul on Canberra lubanud Hiinal Austraaliasse liiga palju investeerida.

58 protsenti on arvamusel, et valitsus ei avalda piisavalt survet Pekingile inimõiguste küsimuses. Aasta eest jagas sama seisukohta 66 protsenti vastanutest.

Pisut enam kui pool vastanutest ehk 52 protsenti arvab, et Austraalia peaks koos teiste riikidega kaitsma Lõuna-Koread, kui Pyongyang oma lõunanaabrit ründab.

Hiina on Austraalia suurim kaubanduspartner ning analüütikute sõnul näitavad küsitlustulemused, kui keeruline on Gillardil oma esimesel visiidil Hiinasse hoida tasakaalus riigi majandushuve vajadusega väljendada oma kodanike muret Pekingi kasvavate sõjaliste kulutuste pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles