Otsevideo: tulevikutöö konverentsi teine päev algas OECD asepeasekretäri ettekandega automaatikast (1)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rait Piir

Kolmapäeval Eesti EL-i eesistumise raames alanud konverentsi «Tulevikutöö: uus reaalsus, uued lahendused» teine päev algas OECD asepeasekretäri Mari Kiviniemi ettekandega uutest väljakutsetest tööturul.

Konverentsi otseülekanne on nähtav siit:

Täpsemat infot leiab konverentsi kohta siit.

Mõned kõige olulisemad konverentsil tõstatatud mõtted esimesest päevast:

  • Vabakutselisi töötajaid tekib üha rohkem ning valitsused peavad seeläbi ka nendega üha rohkem arvestama hakkama. Näiteks peaks peaks veebis töötavatel inimestel olema parem sotsiaalkaitse.
  • Automatiseerumine hakkab eelkõige kahjustama lihttööjõudu. Kõrge tasemega oskustöölisi hakkab pigem hoopis rohkem vaja minema, sest tekivad mitmed uued töökohad. Kui kaarte ei mängita õigesti, siis sotsiaalne lõhe süveneb veelgi.
  • Suur osa nüüdseks keskealisest tööjõust peab hakkama automatiseerumise tõttu ümber õppima. Töökohad ja karjäärid hakkavad üha kiiremini muutuma ning elukestev õpe muutub aina tähtsamaks.
  • Tänapäeva noorem põlvkond ei taha enam teha 12 kuud aastas, 8 tundi päevas tööd. Sellega tuleb arvestada, sest muidu jäävad riigid oma majandustest lihtsalt maha.
  • Töökoha asukoht ja füüsiline kohal käimine kaotavad muudkui tähtsust.
  • Aasia, eriti India, Hiina ja Filipiinid on saanud olulisteks oskustööliste allikateks, mis tõttu tuleb soodustada immigratsiooni.
Tagasi üles