Teadusuuring: kas tööd tehes tasub muusikat kuulata?

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Mõned eelistavad töötada vaikuses, teised aga oma lemmikmuusika taustal. Kas muusika kuulamine töö tegemise ajal aitab aga produktiivsusele kaasa?

Hiljuti avaldatud teadusuuring jõudis järeldusele, et muusika kuulamine töö tegemise ajal võib olla kasulik, kirjutab The Telegraph.  See sõltub aga inimese tööeesmärkidest- ja iseloomust.

Rõõmsa muusika kuulamine aitab kaasa siis, kui töö vajab loomingulist lähenemist. Muusika kuulamine ei avalda kasulikku mõju aga siis, kui töö vajab koonduvat mõtlemist ehk mingi probleemi lahendamist.

Uuringutegijad Simone Ritter Hollandi Radboudi ülikoolist ja Sam Ferguson Austraalia Sidney tehnikaülikoolist jagasid oma uuringus 155 inimest viide erinevasse rühma. Neli gruppi kuulasid ülesannete lahendamisel rõõmsat klassikalist muusikat, üks grupp töötas aga vaikuses.

Selgus, et inimesed, kes said kuulata muusikat, olid positiivsemalt meelestatud ning tulid välja originaalsemate ideedega. Selle põhjal võib öelda, et kui töö nõuab loomingulist lähenemist, siis tasub taustaks kuulata muusikat. Vaikne keskkond tuleb kasuks aga siis, kui töö nõuab kindlate probleemide lahendamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles