Maailma mõjukaim pankur nimetas bitcoini pettuseks (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamie Dimon
Jamie Dimon Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

USA suurpanga JPMorgan Chase tegevjuht Jamie Dimon ütles eile, et ta on valmis lahti laskma iga oma töötaja, kes ostab bitcoine - puhtalt ettekäändega, et tegemist on «rumala inimesega».

«Krüptoraha ei lõpeta hästi,» hoiatas maailma mõjukaim pankur eile New Yorgis toimunud konverentsil, vahendab Bloomberg. Ta ennustab, et krüptovaluuta mull üks hetk lõhkeb. «See on pettus ja hullem kui tulbimaania,» märkis Dimon, viidates 17. sajandi Hollandile, kus spekulandid ajasid väärtusetute tulbisibulatega hinna väga kõrgele. Muidugi ei lõppenud see hästi. 

Kui Dimon satuks peale mõnele oma panga maaklerile, kes on asunud bitcoinidega kaubitsema, siis vallandaks suurpanga juht ta koheselt. «Kahel põhjusel: see on meil reeglitevastane ja see inimene on rumal. Ja mõlemad on ohtlikud,» märkis Dimon.

Bitcoini vahetuskurss on viimastel kuudel järjest kerkinud, kuna krüptovaluuta vahendamise võimalikuks tegev plokiahela tehnoloogia on järjest laiema heakskiidu saanud, võimaldades nii bitcoine vahendada kui krüptovaluutas maksta järjest kiiremini. Selle aasta jooksul on krüptoraha väärtus tõusnud pea neljakordselt, tekitades sellega ka kartuse, et tegemist on mulliga, mis võib iga hetk lõhkeda.

Pärast Dimoni kriitikat bitcoini kurss esialgu langes kuni 2,7 protsendi võrra, kuid hakkas kiiresti taastuma. Bitcoini tabas ka möödunud nädalal oluline tagasilöök, kui Hiina teatas, et keelustab riigis krüptoraha vahendajate tegevuse. See läks krüptoraha turule maksma 150 miljardit dollarit.

Dimon selgitas muuhulgas, et selleks, et üks valuuta saaks üldse eksisteerida, tuleb ta varem või hiljem allutada riikliku kontrolli alla, kuna see tagab teatud kindlustunde, kui midagi läheb valesti. «Te just nägite, mis juhtus Hiinas - valitsustele meeldib omada rahavoogude üle kontrolli oma riigis,» märkis ta.

Küll aga tõmbas pangajuht selge joone bitcoini kui krüptoraha ja selle vahendamist võimaldava plokiahela tehnoloogia vahele. Viimane võiks tema sõnul olla kasulik ka pankadele, kuid selle kasutusele võtmine «ei käi üleöö».

Dimoni sõnul saab krüptoraha kasulik olla vaid nendele inimestele, kes ei taha raha päritolu avalikuks tulemist. «Kui sa tegutsed Venetsueelas või Ekvadoris või Põhja-Koreas või mõnes sarnases riigis ja sa oled narkodiiler, mõrvar, või mõni sarnase ameti kandja, siis loomulikult eelistad sa bitcoini USA dollarile,» nentis ta. Kuid sealgi on turg tema sõnul limiteeritud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles