Sitsi tänava süstlavahetuspunkt avatakse kolmapäeval

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Palju vaidlusi tekitanud süstlavahetuspunkt Põhja-Tallinnas Sitsi tänaval avab oma uksed kolmapäeval.

Aadressil Sitsi 28 alustab sel nädalal tööd kahjude vähendamise keskus, kliente hakatakse vastu võtma alates kolmapäevast, 20. septembrist. Esialgu hakatakse keskuses vahetama süstlaid, hiljem lisandub ka narkomaanidele ja nende lähedastele mõeldud nõustamisteenus, teatas Tervise Arengu Instituut.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) direktori Annika Veimeri sõnul vajab Põhja-Tallinn, eeskätt Kopli ja Sõle piirkond ning selle keskmesse jääv Sitsi asum kahjude vähendamise keskust kuna just seal liigub väga palju narkomaane. «Sellised keskused on oluline lüli HIVi, C-hepatiidi ja teiste vere teel levivate nakkushaiguste leviku piiramisel, sealhulgas sõltlaste populatsioonist välja. Samuti jagatakse keskuses üledooside puhul elupäästvat ravimit naloksooni,» ütles Veimer.

Tema sõnul aitab kahjude vähendamise keskus piirkonnas tõsta turvalisust, kuna keskuste kaudu saavad uimastisõltlased abi ja neid on võimalik suunata erisugustele raviteenustele, näiteks metadooni asendusravile ning pikaajalisele ravi- ja rehabilitatsiooniteenusele.

Veimeri sõnul mõistetakse kohalike elanike muret turvalisuse pärast ning sellepärast on esimestel kuudel keskuse avatud olemise ajal kohal mehitatud valve, samuti paigaldatakse uued turvakaamerad ning keskuse töötajad koristavad maast süstlaid.

Süstlavahetuspunkti ehk kahjude vähendamise keskuse asukohaks kaalus Tervise Arengu Instituut (TAI) Sitsi-Karjamaa-Pelgulinna piirkonnas kokku 12 aadressi, millest sobivaks osutusid kolm. Neist kahe omanikud polnud nõus pinda keskuse tarbeks välja rentima, seega jäi ainsaks võimalikuks valikuks Sitsi 28.

«Loomulikult eelistaksin, et oleks võimalus avada keskus hoones, mis ei ole elumaja, kuid paraku hetkel piirkonnas alternatiivid puuduvad. Oleme korduvalt küsinud alternatiive Põhja-Tallinna linnaosavalitsuselt, kuid paraku on kõnelused jäänud tulemuseta. Kui leidub teine sobiv ruum piirkonnas, oleme valmis kaaluma keskuse kolimist. Seni on aga oluline teenust pakkuda, inimesed vajavad seda,» kommenteeris TAI direktor.

Sitsi 28 elanikud on vastu

Sitsi 28 elanikud ning Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid ei lepi TAI otsusega rajada süstlavahetuspunkt elumajja.

«Süstlavahetuspunkti avamise vastu Sitsi 28 elumajas on linnaosa valitsus, linnaosa halduskogu, linnavalitsus, linnavolikogu liikmed ja paljud teised. Selline olukord, kus minnakse toore jõuga linna vastu, rikub väga tõsiselt linna ja riigi vahelisi suhteid ning koostööd uimastiennetuse valdkonnas. TAI direktori otsus on väga suur viga,» ütles Kaljulaid juunis.

Kaljulaid pöördus ka riigikontrolli poole palvega kontrollida, kas TAI on kasutanud Sitsi 28 süstlavahetuspunkti avamisel maksumaksja raha mõistlikult ja tulemuslikult. Samuti leppisid Sitsi 28 korteriühistu liikmed üldkoosolekul kokku, et õiguste kaitseks pöördutakse kohtusse.

TAI sõnul pole tänaseks aga ühtegi kohtuasja ega riigikontrolli teadet nendeni jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles