Õiguskantsler pidas riigikogule ettekande oma möödunud aasta tegevusest

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Õiguskantsler Ülle Madise tegi täna Riigikogu ees ettekande oma möödunud aasta tegevusest. Õiguskantsler tunnustas Riigikogu komisjone, kus on mitmeid põhiseaduse vastase olukorrani viidud probleeme oma algatusel parandatud. Kohalike omavalitsuste reformimisel on aga õiguskantsleri hinnangul väga palju tööd veel ees.

Madise ütles, et esimesed kontrollkäigud kohalikesse omavalitsustesse on näidanud, et mitmes linnas ja vallas ei teata, milliseid sotsiaalteenuseid nad peavad inimestele pakkuma. «Osa omavalitsusi on öelnud, et nemad ei jaksa seadust täita ega oma inimesi nõutaval määral aidata. Riik peab selleks andma eraldi raha,» ütles Madise.

Madise sõnul ei saa olla vald või linn riigivõimu käepikendus. Kohaliku elu küsimused peaks tema hinnangul lahendama konkreetses linnas või vallas valitud volikogu. «Riigielu küsimused on need, mis peavad olema lahendatud kogu riigis ühtemoodi, sama standardi alusel. Kohalik omavalitsus saab seal osaleda, see on valiku küsimus, aga sel juhul tuleb kõik riigieelarvest kinni maksta,» ütles Madise.

Oma ettekandes puudutas Madise muuhulgas veel väärika vananemise, töötuskindlustushüvitise maksmise ja aktsiisimäärade tõstmise teemasid.

Läbirääkimistel võtsid sõna ja esindasid oma seisukohad fraktsioonide nimel Kalle Laanet, Artus Talvik, Peeter Ernits, Liisa Oviir ja Marko Pomerants.

Õiguskantsler aastaülevaade hõlmas perioodi 1.september 2016- 31.august 2017. Aastaga saabus õiguskantsleri büroole 3343 avaldust, sisulisemalt tegeles büroo 2228 juhtumiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles