Õlletehase uues pääslas vaatab vastu põnev tükike Tartu linna ajaloost

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop astus eile mõni tund enne uue väravahoone avamist läbi seal asuvast kingipoest. Tähtvere tänaval asuv õllesõprade poeke töötab edasi, ettevõtte kingipood on mõeldud rohkem õllemuuseumi külastajatele.
A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop astus eile mõni tund enne uue väravahoone avamist läbi seal asuvast kingipoest. Tähtvere tänaval asuv õllesõprade poeke töötab edasi, ettevõtte kingipood on mõeldud rohkem õllemuuseumi külastajatele. Foto: Margus Ansu

Ammu teada-tuntud limonaadi ja kesvamärja tootmise kõrval tuleb pika ajalooga A. Le Coqi tehasest mitmesuguseid uudiseid. Nii ka eile, kui ettevõte avas oma õllemuuseumi juurdeehitisena uue suure väravahoone.

Sinna sisse astudes ei saa kuidagi mööda vaadata agentuuris Taevas Ogilvy loodud taiesest. Rohkem kui 4000st A. Le Coqi toote korgist tehtud teosel on kujutatud õlletehase linnasetorni, kus nüüd asub õllemuuseum.

Uks joogitööstuse köögipoolele 

Lõviosa pääslast võtab enda alla kingipood. Selle riiulitel on nii kraadiga kui kraadita joogipoolist, mitmesuguseid klaase, T-särke, fliisjakke ning värskeimaid tootmisuudiseid, nende hulgas ka Elvas tegutsevas osaühingus Priidiku Koda õllerabast tehtud soolased rabakõrred. 

Uues väravahoones püüab pilku 4000 pudelikorgist valminud taies, millel on kujutatud linnasetorni.
Uues väravahoones püüab pilku 4000 pudelikorgist valminud taies, millel on kujutatud linnasetorni. Foto: Margus Ansu

«See pole kingipood, vaid meie muuseumi laiendus,» täpsustas ASi A. Le Coq juhataja Tarmo Noop. «A. Le Coq on osa Tartu linna ajaloost, just tööstusajaloost, ning tahame seda siin väärtustada.»

Uue pääsla-kingipoe ajendi andiski õllemuuseum, mida külastab aastas ligi 10 000 huvilist. «Muuseumi juht Mart Haldma ütles, et külastajad tahavad meeneid kaasa osta, kuid selleks tuleb neil sõita linna teise otsa Prismasse,» rääkis Tarmo Noop. 

Teisalt teeb nii ettevõtte töötajatele kui ka külalistele mõeldud väravahoone muuseumi ja õlletehase külastamise mugavamaks.

«Soovime end senisest rohkem avada linnarahvale ja turistidele, et tutvustada neile Eesti õlleajalugu ning -kultuuri ja näidata nüüdisaegse joogitööstuse köögipoolt,» ütles Tarmo Noop. 

Ta lisas, et samasugusel põhimõttel töötab ka mujal maailmas mitu pika ajalooga õlletehast, kus külastaja saab võimaluse lisaks tootmisele tutvuda õllemuuseumis või elamuskeskuses kohaliku õllekultuuri ja ajalooga. 

Vana väikese pääsla asemele uue kavandamine algas juba 2012. aastal, ettevõttel tuli oma eesmärgi saavutamiseks kaks korda algatada uus detailplaneering. Ehitus algas tänavu varakevadel. 

Tunnel saab valmis sel kevadel

Tehase juurdeehitis võtab enda alla ligi 350 ruutmeetrit, selle hulka kuulub ligi 200-ruutmeetrine pood, vahekorrus ning 12 meetrit pikk tunnel, mille kaudu külastajad saavad tulevikus turvaliselt õllemuuseumi. «Tunneli betoonkeha on valmis, kõik tööd lõpevad seal järgmisel kevadel,» ütles juurdeehitise A. Le Coqi projektijuht Argo Normak. 

Töödeks kulus ligi 500 000 eurot. «See töö siin pole äriline projekt,» märkis Tarmo Noop. «See on investeering A. Le Coqi ja Tartu linna ajaloo jäädvustamisse, siin on tükike Tartust.»

Kuid mis saab nüüd tehase taga Tähtvere tänavas asuvast õllepoest, ega nüüd ometi …? «Tähtvere tänava õllepoeke töötab edasi,» vastas õlletehase juht. «Meie seda ei pea, oleme ruumid rendile andnud.»

A. Le Coqi, Eesti suurima ja vanima joogitootja, rajas samanimeline perekond 1807. aastal. Londonist kolis ettevõte Tartusse, praegusesse tehasehoonesse 1912. aastal, et pruulida siin inglispärast stout’i ja eksportida seda Tsaari-Venemaale. Tehase õllemuuseum rajati 2003. aastal.

A. Le Coqi uudistoode, õllest destilleeritud 38-kraadise kangusega Hop Schnaps on praegu saadaval vaid ettevõtte vastses poes.
A. Le Coqi uudistoode, õllest destilleeritud 38-kraadise kangusega Hop Schnaps on praegu saadaval vaid ettevõtte vastses poes. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles