Biomeedikumi lekkiv fassaad ja soojustus vahetatakse välja (1)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu renoveerivad ehitajad biomeedikumi fassaadi, hoovipoolsed küljed saavad uue ilme järgmise aasta augustiks.
Praegu renoveerivad ehitajad biomeedikumi fassaadi, hoovipoolsed küljed saavad uue ilme järgmise aasta augustiks. Foto: Margus Ansu

Kaheksateist aastat tagasi valminud biomeedikumi fassaad tuleb välja vahetada, sest kehva ehituskvaliteedi tõttu sattus sajuvesi soojustuskihi vahele.

Sügisel 1999 valminud Tartu ülikooli biomeedikumi hoone oli omal ajal Eesti üks moodsamaid ja ka kallimaid hooned, mille ehitamiseks kulus üle kahesaja miljoni krooni ehk üle 13 miljoni euro. Nüüd, veidi vähem kui kakskümmend aastat pärast hoone valmimist tuleb ehitajatel välja vahetada hoone fassaad ning kogu soojustus.

Selgus, et biomeedikumi fassaadi parapett ehk rinnatis hakkas lekkima. «Fassaadi renoveeritakse, sest hoone parapetis esines ehitusvigu, mille tagajärjel pääses sajuvesi soojustuskihti ning see vähendas hoone energiatõhusust,» selgitas Tartu ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Heiki Pagel.

Et sajuvesi oli suurt kahju teinud ka biomeedikumi soojustusele, vahetavad ehitajad lisaks fassaadidetailidele välja kogu hoone soojustuse. Kui varem oli hoone soojustuskiht 15 sentimeetrit, siis nüüd tuleb see 20 sentimeetri paksune.

«Hoonel puudub energiamärgis ning otseseid energiatõhususnõudeid ehitajale esitatud ei ole,» lisas Pagel. Siiski on konkreetsed nõudmised ehitajale välispinna krohvi ilmastikukindluse ja vastupidavuse kohta.

Fassaadi ehitustöid teevad osaühingud Villaare ja Norete Grupp, kellega ülikool sõlmis lepingu selle aasta juuli viimasel päeval. Ehitustöid alustati juba augusti alguses.

«Töid tehakse kahes etapis. Esimeses etapis renoveeritakse hoone peafassaad ja Riia tänava poolne fassaad, teises etapis hoone hoovipoolsed fassaadid,» märkis Heiki Pagel. 

Esimene etapp peaks lepingu järgi valmima juba 15. oktoobriks ning teise etapi tähtaeg on 1. august 2018. Fassaadi rekonstrueerimine läheb Tartu ülikoolile maksma ligi 600 000 eurot.

Praegu pole teada, kas ja kui palju ehitus- ja renoveerimistöid veel biomeedikumi ja ka teisi Tartu ülikooli hooneid ees ootab. «Tööde nimekiri on pikk, kuid järgmise aasta eelarved ei ole veel paika pandud. Need kinnitatakse alles aasta lõpus, seega ei ole tulevased remondiplaanid veel selged,» märkis Pagel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles