Tähekombinatsioon, mida keegi oma pardakaardil näha ei soovi (2)

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pardakaart
Pardakaart Foto: Vida Press

Lennujaamade läbimine on niigi stressirohke, sest sageli on ümberistumiseks liiga vähe aega ja turvakontrolli järjekorrad on alati liiga pikad. 

Kui rahulikku närvi säilitades võib sellest mööda vaadata, siis tähekombinatsioon SSSS  toob kõigile reisijatele judinad seljale. Selline märge võidakse lisada nende reisijate pardakaardile, kes suunduvad Ameerika Ühendriikidesse, vahendab news.com.au.

SSSS lahtikirjutatuna inglise keeles on Secondary Security Screening Selection. See tähendab, et inimene on valitud põhjalikumasse turvakontrolli.

Kui peaks juhtuma, et see märge on sinu kaardile lisatud, tähendab see, et turvakontrolli meeskond näitab sinu ja su pagasi vastu üles eriti suurt huvi, sind katsutakse läbi ning tehakse ka lõhkeainetestid.

Lisaks võidakse paluda, et näitaksid lisadokumentatsiooni oma isiku tõendamiseks ja võimalik, et pead põhjalikult ette kandma ka oma reisiplaani.

See skeem võeti kasutusele pärast 11. septembri rünnakuid Ühendriikides ning sellega soovitakse vältida kõikide kahtlaste tegelaste sattumist lennukisse, mis Ühendriikide ümbruses lendab. Esialgu väitis sealne transporditurvalisuse amet, et inimesed valib põhjalikku kontrolli arvuti ja seda tehakse täiesti suvaliselt.

Nüüd on aga selgunud, et SSSS-koodi oma piletil võivad näha inimesed, kes ostavad pidevalt ühe suuna pileteid või maksavad oma pileti eest sularahas. Lisaks on hakanud reisijad ka kahtlustama, et kood lisatakse pardakaardile ka siis, kui oled eelnevalt külastanud mõnd riiki, mis Ühendriikide ametivõimude silmis ei ole usaldusväärne. Selliseid märkeid on saanud näiteks Türgis käinud reisijad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles