Hispaania peaminister kutsus katalaane korrale (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: JAVIER SORIANO/AFP/Scanpix

Hispaania peaminister Mariano Rajoy kutsus kolmapäeval Kataloonia separatiste üles lõpetama "äärmusluse ja allumatuse eskaleerimist".

"Veel on aega vältida suuremaid probleeme," ütles Rajoy televisioonis edastatud pöördumises.

Hispaania politsei konfiskeeris kolmapäeval mitu miljonit Kataloonia iseseisvusreferendumiks trükitud hääletussedelit. Hispaania ülemkohus peab 1. oktoobrile kavandatud hääletust seadusvastaseks ning keskvõim on selle ära keelanud.

Tundmatuks jääda soovinud allikas ütles uudisteagentuurile AFP, et politseinikud loevad Barcelonast 45 kilomeetri kaugusel Biguesis konfiskeeritud sedeleid üle, kuid arvatakse, et neid võib olla kuni üheksa miljonit.

Referendumiga seoses peeti kolmapäeval kinni 13 Kataloonia ametiisikut ning rahvas tuli tänavatele protestima.

Kataloonia iseseisvuse pooldajatel tekkis kolmapäeval kähmlus tsiviilkaardi ohvitseridega, kes eskortisid üht referendumi eel kinni peetud valitsusametnikku. Protestijad püüdsid takistada Xavier Puigi minemaviimist Kataloonia piirkonna välisasjade osakonnast Barcelona kesklinnas. Osakonna IT-juht Puig oli üks 13 ametnikust, kelle politsei kolmapäeval kinni pidas. Meeleavaldajad üritasid politseiautot tõkestada, puhkes kaklus.

Barcelonas ja teistes Kataloonia linnades protestis kinnipidamiste vastu sadu inimesi. Kataloonia parlament kutsus rahvast üles rahu säilitama.

Hispaania siseministeerium tühistas tsiviilkaardi ja politsei töötajate puhkused, et tagada põhiseaduskohtu referendumit keelava otsuse jõustamine.

Puhkused on tühistatud kolmapäevast 5. oktoobrini. Referendum on kavandatud 1. oktoobriks.

Kataloonia liider süüdistas kolmapäeval Hispaania keskvõime piirkonnas de facto eriolukorra kehtestamises, et takistada seadusevastaseks kuulutatud iseseisvusreferendumi läbiviimist.

President Carles Puigdemont süüdistas Hispaania võime "totalitaarses suhtumises" ja ametnike ebaseaduslikus vahistamises, kuid kinnitas, et referendum saab kõigest hoolimata teoks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles