Tai-Kambodža piiril jätkuvad lahingud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai poiss Surini provintsis asuvas põgenikelaagris.
Tai poiss Surini provintsis asuvas põgenikelaagris. Foto: SCANPIX

Reedel Tai ja Kambodža piiril puhkenud lahingud jätkusid ka täna, levides Preah Viheari pühakoja suunas.

BBC teatel puuduvad praegu teated sellest, et täna puhkenud tulevahetustes oleks keegi surma saanud. Viie päeva eest vaidlusalusel piirialal puhkenud lahingutes, mille alustamises süüdistavad mõlemad riigid teineteist, on aga saanud surma vähemalt 12 sõdurit, kümned tuhanded inimesed on lahingute tõttu kodudest põgenenud.

Täna peeti lahinguid tüli keskmes oleva Preah Viheari templi läheduses. UNESCO kultuurimälestiste nimekirja kantud pühakoda asub umbes 150 kilomeetri kaugusel paigast, kus lahingud reedel puhkesid.

Vaidlus kahe riigi vahel jätkub vaatamata asjaolule, et Preah Viheari templi kuulumist Kambodžale on kinnitanud 1962. aastal ka Haagi Rahvusvaheline Kohus.

Tänaseni pole aga kumbki riik taganenud nõudmistest 4,6-ruutkilomeetrisele maalapile, mis ümbritseb 525-meetrise kaljunuki otsa püstitatud templit. Samuti vaidlevad riigid mägise piiriala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles