Urve Palo: Vaesus kui lääne ühiskonna häbiplekk

Urve Palo
, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: PP

Vaesus kui nähtus selle mõiste majanduslikus tähenduses on niisama vana kui inimajalugu, ent eriti tugevalt ilmneb see ohjeldamatus vabaturumajanduses, mis loob soodsad eeldused “võitja võtab kõik” mentaliteedi juurdumiseks.

Nagu igasugune äärmus peab vaesus olema taunitav ja selle vastu tuleb võidelda, eriti ajajärgul, mil materiaalne puudus on asendunud (üle)küllusega, mida tehnoloogiline progress on maailmamajanduses suutnud luua.

Lihtsustatult öeldes peegeldab vaesus sissetulekute ja vara (jõukuse) ebavõrdset jaotust ühiskonna liikmete vahel. Seda mõõdetakse eri statistiliste näitajatega, olgu selleks Gini kordaja või muu. Üksikisikule, kellele vaesuse lõksus olemine avaldub elukvaliteedi järjepideva languse ja võimetusena oma potentsiaali realiseerida, ei ole neil numbreil mingit tähendust ega tähtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles