Rahapuuduse tõttu suleti kosmosest elu otsinud teleskoobid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SETI-instituudi Allen teleskoobid
SETI-instituudi Allen teleskoobid Foto: SCANPIX

Ligi viis aastakümmet kosmosest elu märke otsinud SETI-instituut pidi USAs oma tähtsaima teleskoobipargi sulgema.

Põhjuseks instituuti tabanud ajutine rahapuudus, mis ei võimaldanud enam seda 50 miljonit dollarit maksnud teleskoopide süsteemi käigus hoida, kirjutab The Guardian.

«See tähendab, et nimetatud teleskoope ei saa enam kasutada igapäevases uurimistöös ning selle töö eest vastutavat isikkoosseisu vähendati,» lausus SETI-instituudi juht Tom Pierson.

SETI-l on tekkinud probleemid Allen-tüüpi teleskoopidega, mille abil otsitakse Maa-välist elu. Need California mägedes asuvad 12 teleskoopi on töös olnud alates 2007. aastast.

Nende töökorras hoidmiseks kulub aastas 2 – 3 miljonit dollarit.

Lisaks vajavad SETI uurijad viit miljonit dollarit, et rahastada NASA Kepleri satelliidi poolt avastatud Maa-sarnastelt eksoplaneetidelt tulevate signaalide kuulamist.

SETI observatoorium saab raha eraannetajatelt, USA riiklikult teadusorganisatsioonilt NSF ning California osariigilt.

Asjatundjate sõnul kahandab Allen teleskoopide töö lakkamine märgatavalt Maa-välise elu leidmise võimalusi.

Arizona ülikooli astrofüüsiku Paul Daviesi arvates mängivad SETI teleskoobid kosmiliste müsteeriumide uurimises tähtsat rolli ning nende töö peaks jätkuma.

«Ühiskond raiskab suuri summasid mõttetustele ja meelelahutusele, kuid ei saa nüüd anda väikest summat, mis võib anda vastuse meie kõikide meeli erutavale küsimusele – kas me oleme universumis üksinda,» nentis astrofüüsik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles