Vihmane suvi pani põntsu ka suvekohvikutele

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeplatsi söögikohtade terrassid seisid tänavu suvel suurema osa ajast tühjana, sest külm ilm rahvast välja sööma ei meelita.
Raeplatsi söögikohtade terrassid seisid tänavu suvel suurema osa ajast tühjana, sest külm ilm rahvast välja sööma ei meelita. Foto: Margus Ansu

Kui üldjuhul on suvehooaeg välikohvikutele ikka rasva kogumise aeg, siis tänavune jahe ja vihmane suvi kukutas tavapärast käivet isegi üle 20 protsendi.

«See suvi oli tegelikult kohutav,» võttis tänavuse suvekohvikute hooaja kokku Tartu üks staažikamaid ja laiahaardelisemaid toitlustusettevõtjaid Joel Ostrat. Näiteks Ostratile kuuluv kohvik Truffe pani tänavu kevadel oma terrassi raeplatsile püsti kaheteistkümnendat korda ning möödunud suvest hullemaks pidas ta vaid aastat 2005, kui rekonstrueeriti raeplatsi.

Ostrati sõnul ei aidanud kohvikupidajaid isegi need üksikud suurüritused, mis suvel Raekoja platsil toimusid, sest paljud neist sattusid samuti kehvale ilmale. «Kui inimene oleks võinud jääda veel terrassile istuma, siis ilm cancel’das (tühistas ­– toim) selle kenasti ära,» lausus Ostrat.

Vaid august oli Priit Palgi sõnul enam-vähem selline kuu, kus suvekohvik sai korralikult tööd teha.

Linna ettevõtlusosakond on määranud, et suvekohvikute hooaeg algab 15. aprillil ja lõppeb 15. oktoobril. Tänavu võisid kohvikupidajad sellest vaid unistada. «Sisuliselt jaanipäevani meil ilusat ilma ei olnud ja kogu suve peale võib lugeda kahe käe sõrmedel üles need päevad, kui oli perfektne terrassiilm. Vanasti oli aga nii, et aprilli keskel panime terrassid välja ja ikka olime nädala võrra hiljaks jäänud,» tõdes Ostrat.

Kuigi võrrelda on keeruline, sest majandusolukord muutub pidevalt, siis võrreldes eelmise suvega kukkus Truffe käive umbes 15 protsenti ning ostuarvete hulk veelgi rohkem.

«Ilmselgelt see koor, mida me tavaliselt suvel riisume, et talv üle elada, jäi riisumata. Sellist puhvrit, millega keerulisele talvele vastu minna, sel korral ei ole korjatud. Lihtsalt ei jäänud midagi näppude vahele,» märkis Ostrat, kes palkas suveks juurde 10–15 inimest.

Juuli tuli maha kanda

Tänavu kevadel raeplatsi ääres gastrobaari Willy & Rudy avanud Priit Palk tõdes, et temagi oli arvestanud palju parema suvehooajaga. Vaid august oli Palgi sõnul enam-vähem selline kuu, kus suvekohvik sai korralikult tööd teha. 

«Mulle tundus, et päris palju andis Reakoja platsil tunda see, et Kaarsild oli kinni. Inimesed käisid hoopis teisi radasid ja Truffe poolt ei tulnud kedagi üles. See oli üks põhjus. Aga kindlasti ilm ka. Juuli tuli täiesti maha kanda, juunis saime vist paar päeva lahti hoida,» meenutas Palk. 

Samuti mõjutas tema arvates raeplatsi välikohvikute elu Emajõe äärde tekkinud kolm söögi- ja joogikohta. «Minu meelest läksid need väga hästi käima. Nii kui ilusad ilmad olid, siis loomulikult – kui on valida, kus olla, siis eelistakse jõeäärt. Eks ta on põnev ja noortepärane,» rääkis Palk. 

Möödunud suvi oli varasemast kehvem ka Palgi Rüütli tänaval asuvale Crepi kohvikule. «Välikohviku käive oli väiksem. Ilm mõjutab rahaliselt ikka väga palju,» sõnas ta. Kui raeplatsil oli Palgil väljas 50–60 kohta, siis Crepi juures kolmekümne ringis.

Ilmale lisaks konkurents

Willy & Rudy kõrval tegutseva Suudlevate Tudengite lokaali omanik Elmo Kaart ütles möödunud suve kommenteerides, et see oli keeruline. «Ilmastik on ikka väga suur tegur ja andis kõvasti tunda. Samas ilma välialata ka ei saa, sest rahvas tahab võimalust mööda õues olla,» ütles Kaart, kes on lokaali omanik olnud viimased kaks aastat.

Kaart pakkus, et võrreldes eelmise suvega võis ettevõtte käive kahaneda isegi üle 20 protsendi. «Siin on ka muid tegureid peale ilma, aga käive on ikka kõvasti kukkunud,» lisas ta. Teiste tegurite all pidas ta eelkõige silmas seda, et raeplatsil pole midagi atraktiivset, mis rahvast kohale meelitaks, ning konkurents söögikohtade vahel on tublisti kasvanud.

Konkurentsis oli sama meelt ka Ostrat. «See, mis Tartu toitlustusturul toimub, on enneolematult hull,» nentis Ostrat ning tõi ühe näitena välja võimsalt kasvanud Aparaaditehase, kus on juba kuus toitlustusettevõtet. 

«Aga ilma võitluseta me alla ei anna. Ellujäämiseks tuleb tugev olla ja teha head asja,» lisas ta.

Tartu Postimehega suhelnud toitlustusettevõtjatest jäi möödunud suvega rahule vaid Kalle Tammeorg, kes on seotud Ristiisa pubi ja Pahade Poistega. Viimase välialale mahub maksimaalselt sada inimest, Ristiisa terrassil on 75 kohta. 

«Meil läks hästi. Eks ilm ikka mõjutas, aga tervis on korras ja me ei nuta,» sõnas parasjagu välismaal viibinud Tammeorg. 

Sein ümber

Järgmise suve peale mõeldes ütlesid nii Palk kui ka Kaart, et tegelikult võiks terrasside juures kasutada ka liigutatavaid läbipaistvaid seinu. «Need ei näe kõige paremad välja, aga nii on näiteks Riia kesklinnas. Ja kui sees on soojendajad, saab terrassil olla ka kehvema ilmaga,» ütles Palk.

«Kõik sõltub sellest, kuidas linn kaasa tuleb. Näiteks Cēsise kesklinnas on kohvikutel klaasist seinad,» lisas Kaart. 

Tartu linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau ütles, et tunneb suvekohvikute pidajatele kaasa. «Suvi oli ikka vastik. Mul on ettevõtetest kahju. Meil polnud vist isegi kümmet ilusat ilma. Nad ei saanud teenida ja nüüd on ka õlle hind tõusnud. Minul süda valutab raeplatsi ettevõtete pärast, sest järjest raskemaks läheb,» lausus ta.

Mis puudutab võimalikke seinu, siis Blumenau sõnul võib seda arutada. «Käsin ka ise suvel Riias ja seal olid isegi juulis gaasisoojendid kohvikutel väljas. Muidu oli nii külm. Nii et seda peab arhitektidega arutama,» lubas Malle Blumenau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles