Harrastuskalur püüdis elu suurima kala

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Kallastel(vasakul) oli saagiga poseerimisel abiks sõber Tanel Trööp.
Ivo Kallastel(vasakul) oli saagiga poseerimisel abiks sõber Tanel Trööp. Foto: Erakogu

Veerand sajandit harrastuskalurina merd kündnud Ivo Kallaste püüdis hiljuti Eismal lõhe, mis kaalus 19 kilogrammi, puraka pikkuseks mõõdeti 124 sentimeetrit.

“Seda juhtub elus vaid ühe korra,” kommenteeris juhtunut Kallaste. Kaluri sõnul sai ta lõhe kätte võrguga püüdes kalda lähedalt umbes kahe meetri sügavusest veest. Mees meenutas, et 13 kilogrammi kaaluva lõhe püüdis ta kaheksa aastat tagasi. “Nüüd tuleb jälle kaheksa aastat oodata,” lisas ta.

Pensionäripõlve pidava Kallaste sõnul oli tol korral hea saak, kus ta sai veel 2-kilogrammise kala. Suurema aga jagas sõprade vahel ja ise seda proovida ei saanudki. Tagasisidet pole ka veel olnud. “Aga eks ma nende käest ükskord küsin,” sõnas õnnelik kalur.

Tartu ülikooli mereinstituudi kalabioloogia ja kalanduse osakonna juhataja Markus Vetemaa ütles, et Eismal püütud lõhe oli umbes 7-aastane. Teadlase sõnul kasutavad nad Pirita jões juba neljandat sügist kalaloendurit. See pannakse vette augusti alguses ja võetakse välja jää tekkides. “Oli üllatav, kui palju suuri kalu meie vetes on,” sõnas teadlane. Kõige suurem lõhe, mis loendur registreeris, oli 139 sentimeetrit pikk.

Vetemaa sõnul suured kalad kalurite võrku ei jäägi, sest võrgu avaus on nii väike, et neil ei mahu peagi sealt sisse. Kui aga juhtuvad kuidagi ikka pääsema ja võrku kinni jääma, siis suur kala lihtsalt jõuliselt rabeleb kammitsaist vabaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles