Hispaania võimud ei välista Kataloonia presidendi vahistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaprokurör Jose Manuel Maza.
Peaprokurör Jose Manuel Maza. Foto: ANGEL DIAZ/AFP

Hispaania peaprokurör Jose Manuel Maza ei välistanud esmaspäeval Kataloonia presidendi Carles Puigdemonti vahistamise võimalust.

Prokuröri sõnul võidakse Puigdemontile esitada süüdistused kodanikuallumatuses, võimu kuritarvitamises ja riigi rahade väärkasutamises seoses 1. oktoobriks kavandatud iseseisvusreferendumiga.

"See otsus on võimalik, kuid esialgu pole veel kaalutud, kas peaksime selle langetama," ütles Maza usutluses raadiojaamale Onda Cero.

Hispaania välisminister Alfonso Dastis ütles esmaspäeval, et separatistide liidrid peaksid lõpetama rahvale valetamise, sest keegi ei tunnista Kataloonia iseseisvust ja see tee ei vii kuhugi.

Hispaania politsei kutsus esmaspäeval ülekuulamisele 17 inimest, keda kahtlustatakse rahvahääletuse jaoks internetikülje arendamises. Politsei on viimastel päevadel konfiskeerinud miljoneid hääletussedeleid, et peatada 1. oktoobrile kavandatud referendumit.

Kataloonia kohtunik andis reedel korralduse tingimisi vabastada kuus katalaani ametnikku, kelle Hispaania võimud pidasid kinni seoses 1. oktoobrile kavandatud iseseisvusreferendumiga. Kuuik toodi reedel kohtu ette, kuid nad keeldusid ütlusi andmast. Kolmapäeval pidas Hispaania politsei kinni veel mitu katalaani ametnikku, kuid ka nemad vabastati.

Reedel tingimisi vabastatud kuut ametnikku süüdistatakse allumatuses, võimu kuritarvitamises ja kelmuses ning nad peavad kohtu ette ilmuma iga nädal. Nende seas on ka Kataloonia majandusasjade peasekretär ja asepresidendi tippnõunik Josep Maria Jové.

Kataloonia iseseisvusmeelsed lubavad referendumi korraldada hoolimata keskvõimu soovidest ning avaldasid pühapäeval Barcelonas ja regiooni teistes linnades meelt referendumi toetuseks. Paljudel olid kaasas lipud ja sildid, milles ärgitati inimesi hääletama iseseisvumise poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles