Austraalia loob oma kosmoseagentuuri: millised kosmoseagentuurid on suurima eelarvega?

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA tuntuim allüksus Kennedy Kosmosekeskus. NASA on suurima eelarvega kosmoseagentuur.
NASA tuntuim allüksus Kennedy Kosmosekeskus. NASA on suurima eelarvega kosmoseagentuur. Foto: Wikimedia Commons

Austraalia  föderaalvalitsus teatas, et neil on plaanis luua oma kosmoseagentuur. 

Austraalia kosmosetööstuses on palgal umbes 11 500 inimest, kuid oma kosmoseagentuuri neil ei ole, kirjutab BBC News.

Riigi tööstusministri Michaelia Cashi sõnul on ülioluline panna Austraalia teenima ülemaailse kosmosetehnoloogia arengu pealt. Valitsus kavatseb avaldada kosmoseagentuuri puudutavad üksikasjad sel nädalal Austraalias Adelaide’is toimuval rahvusvahelisel astronoomiakongressil.

Kosmoseagentuur on riigiasutus, mis tegeleb kosmosevaldkonna edendamisega. Eestile lähimatest riikidest on kosmoseagentuur olemas Rootsil, Venemaal, Taanil, Poolal ja Leedul. Eesti ja paljud teised Euroopa riigid on ühinenud koostööleppe kaudu Euroopa Kosmoseagentuuriga (EAS).

Vaid kahel riigil Hiinal ja USAl on praegu olemas iseseisev mehitatud kosmoselendude võime. Rahvusvahelise koostöö kaudu on selleks võimelised veel ka Venemaa Roskosmos ning ESA. Suurima eelarvega kosmoseagentuurid on NASA (13,5 mld eurot), Roskosmos (4,2 mld eurot) ja ESA (3 mld eurot), neile järgnevad Prantsusmaa Rahvuslik Kosmose Uurimise Keskus (CNES, 1,9 mld eurot), Jaapani Kosmose Uurimise Agentuur (JAXA; 1,9 mld eurot) ning Saksa Õhu- ja Kosmoselennunduse Keskus (DLR, 1,45 mld eurot).

Allikas: Eesti Kosmosebüroo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles