Eestlaste punalipp ärritas Venemaa politseid (3)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liverpooli jalgpalliklubi Eesti fännirühmituse «Estonian Reds» liikmed 
Jürgen Leesmann, Kristjan Tali ja Kristjan Reispärk eile Moskvas, Punasel väljakul.
Liverpooli jalgpalliklubi Eesti fännirühmituse «Estonian Reds» liikmed Jürgen Leesmann, Kristjan Tali ja Kristjan Reispärk eile Moskvas, Punasel väljakul. Foto: Erakogu

Eilset jalgpalli Meistrite liiga kohtumist Moskva Spartak – Liverpool külastasid teiste seas ka kolm Eesti Liverpooli fänniklubi «Estonian Reds» liiget, kelle tee ristus enne mängu Venemaa politseiga. Põhjuseks punane lipp.

«Meiega käib välisreisidel juba neli aastat kaasas fänniklubi lipp. Oleme sellega külastanud nii Madridi, Baselit, Dortmundi, Sindheimi kui ka Helsingit ja võtsime ühes ka Moskvasse. Olime lipuga Punasel väljakul paar minutit pilte teinud, kui meie juurde tuiskas politseiauto, kust väljunud mehed teatasid, et peame kohe kõik tehtud pildid kustutama,» rääkis fännigrupi liige Jürgen Leesmann Postimehele.

«Inglise keelt politseinikud ei rääkinud, aga meie tagasihoidlik vene keele oskus oli piisav, et sellest aru saada. Põhjendust ei öeldud, vaid teatati, et Punasel väljakul lipuga pilti teha ei tohi. Õnneks on tänapäevane tehnoloogia säärane, et isegi kustutamise järel jääb pilt telefoni peidetult alles,» selgitas Leesmann, kuidas foto temast ning reisikaaslastest (Kristjan Tali ja Kristjan Reispärk) ikkagi Estonian Reds Facebooki-lehele jõudis. «Kokkuvõttes võib vist öelda, et saime lisaks vingele jalgpallimatšile ka ehtsa ja omapärase Vene elamuse osaliseks!»

Spartaki kolm aastat tagasi avatud kodustaadionil Otkrõtije Arenal peetud kohtumine oli Leesmanni sõnul vägev igas mõttes peale sportliku tulemuse, sest Liverpool mängis nagu sel hooajal kombeks – 20 pealelööki, aga võitu ei tulnud. «Võimalusi oli, isegi väga palju. Kaotatud kaks punkti, mitte võidetud viik. Spartaki fännidele mõjus viik täieliku triumfina,» sõnab Leesmann.

Telekast vaadates jäi mulje, et staadionil valitses päris vägev atmosfäär ning Leesmann ja tema kaaslased kinnitavad seda. «Oli tunda ja näha, et Spartak polnud pikalt Meistrite liigas mänginud (viimati osaleti hooajal 2012-12 – toim), sest atmosfäär oli ülikõva. Meie ehk Liverpooli toetajate ja Spartaki-fännide vahelist verbaalset kraaklemist oli tribüünil rohkesti, kuigi sektoreid eraldasid klaasseinad. Elamuse mõttes kümme punkti kümnest!

Ning just elamuste pärast me Liverpooli mänge kohapeal vaatamas käimegi, sest kui tulemus ununeb kiiresti – juba mõni päev hiljem on uus mäng, mille resultaat muutub kohe aktuaalseks, siis staadionil ja linna peal kogetud emotsioonid jäävad hoopis kauemaks meelde,» räägib Leesmann.

Kui Spartak staadion oli viiekordse Euroopa meisterklubi Liverpooli külaskäiguks ammu välja müüdud, siis kolmel eestlasel õnnestus piletid hankida küllaltki hõlpsalt. «Inglastest Liverpooli fännide huvi piletite vastu oli üpriski leige. Ilmselt seetõttu, et Venemaale reisimine on keeruline, veidi peljati eelmise aasta EMil juhtunud löömingute tõttu venelastest fänne ning tegu oli alles alagrupiturniiri esimese võõrsil-mänguga,» selgitab Leesmann.

«Kui mäng toimunuks Hispaanias või Saksamaal või olnuks tegu kaheksandikfinaaliga, olnuks vähemalt ühel meie seltskonna liikmel pileti legaalne hankimine (alati on võimalik proovida õnne mustal turul – toim) võimatu. Aga kaks meest meist on külastanud sedavõrd palju Liverpooli eurosarjade välismänge, et oleme antud pingereas piletite saamiseks piisavalt kõrgel,» sõnab Leesmann. Nimelt võetakse piletidefitsiidi olukorras appi teenete nimekiri – prioriteet antakse fännidele, kes on Liverpooli viimasel ajal antud kategoorias enim toetamas käinud.

Leesmanni sõnul on tema ja sõbrad leidnud enda jaoks sobivaima variandi olevat just Liverpooli võõrsil-mängud Euroopas. «Alguses käisime Anfieldil Liverpooli kodumatšidel, aga kuna tahame ise atmosfääri luua, siis selle tarbeks on võõrsil-mängud paremad – võib olla kindel, et verbaalne lahing vastasmeeskonna poolehoidjatega toimib.

Liverpooli kodumängudel on õhkkond läinud paraku kommertslikumaks ja väiksemate vastaste puhul on atmosfäär kehv. Mina ja mu sõbrad läheme staadionile end tühjaks karjuma, mitte selfit tegema, mille jaoks on võõrsil-mängud paslikumad. Lisaks on erinevate Euroopa linnade külastamine põnev,» räägib Leesmann.

Moskva-reisi ainuke miinuspool – kui episood Venemaa poliseiga välja jätta – oli, et Liverpooli keskkaitsja Ragnar Klavaniga ei õnnestunud kolmel eestlasest Liverpooli-fännil hetkekski kokku trehvata, sest erinevalt mõnedest muudest linnadest või staadionitest lihtsalt polnud kohta, kus fännid saanuks koguneda jälgima areenile sisenevaid või sealt lahkuvaid jalgpallureid, vaid see toimus kõik, nagu moodsamatel vutistaadionitel kombeks, varjatud tunnelites.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles