Noorpaaride uus hullus pani fotostuudiote kasutuseta seisnud ilmutusruumid kihama

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodak
Kodak Foto: Tootja foto

Ühekordsed kaamerad on leidnud pulmades taas kasutust ja digitaalpiltide kõrval näeb järjest enam ka traditsioonilisi paberile ilmutatud pilte.

Digikaamerate ajastul üles kasvanud põlvkond on avastanud enda jaoks paberfotode tegemise, vahendab yle.fi.

Suvistel pidudel võivad külalised järjest enam näha, kuidas peolaudadele jõuavad ka ühekordselt kasutatud kaamerad. Pulmades kautusel olevate ühekordsete kaamerate idee seisneb selles, et lauasistujate nägemus üritusest võib olla hoopis teistsugune kui pruutpaari oma. Seega korjataksegi peo lõpus kõik kaamerad kokku ja lastakse pildid paberile ilmutada.

Mõnele võib see meenutada aga eelmise sajandi lõppu, kui hetke jäädvustamiseks kasutati fotoaparaati.

Fotopoe Fotoman Oy müüja Mika Koivuneni sõnul on tegemist uue moega. «Tavaliselt müüakse neid 8-15 kaupa just pulmadeks.»

Soome Fotopoodide Liidu esimees Jyrki Hännikäinen tunnistab ühekordsete kaamerate populaarsuse kasvu. Lisaks pulmadele ostetakse tema sõnul kaameraid ka suvefestivalide tarvis.

«Olemas on ka veekindlad ühekordsed kaamerad,» sõnas ta. «Neid kasutatakse kõige rohkem selleks, et teha beebidest vee all pilte,» märkis ta.

Fotopoe müüja sõnul müüvad tema fotopoeketi kauplused umbes 1500 ühekordset kaamerat aastas. «Seda on palju,» ütles ta.

Praegu müügil olevad ühekordsed kaamerad teevad üsna korralikke pilte, kui pildistajal on meeles minna  pildistavale objektile piisavalt lähedale ja kasutada ka välku. «Minu arvates saab ühekordset kaamerat kasutades hästi traditsioonilise foto,» kommenteeris Koivunen.

Plastist ühekordne kaamera koos seal sees oleva filmirulliga maksab umbes kümmekond eurot.

Kuna ühekordsed kaamerad on pulmapidudes nii populaarseks läinud, siis võib juhtuda, et pulmade hooajal on fotopoodidel käed-jalad tööd täis, sest pulmas tehtud pildid vajavad ilmutamist. Näiteks oli Fotoman Oy fotopoes suvel nädalas keskmisel kastis 30-50 ilmutamist ootavat filmirulli.

Fotopoe müüja on tähele pannud, et ühekordse fotoaparaadiga pilti tehes mõeldakse rohkem pildi tegemisele kui mobiiltelefoniga sama asja tehes.

Kuigi pildid tehakse tavalise fotoaparaadiga, saab klient valida, kas ta soovib pilte paberkandjal või digifailina, näiteks mälupulgale või CD peale.

Hännikäineni sõnul on noored lummatud võimalusest teha pilti, mille lõpptulemust pole kohe näha, see paistab hiljem.

Eesti poodide odavaimad ühekordsed kaamerad:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles