Nõo salakütid ähvardasid jahimehi varemgi (1)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile otsisid meest vabatahtlikud.
Eile otsisid meest vabatahtlikud. Foto: Jürgen Puistaja/Kanal2

Nõo jahiseltsi juhi tapmise kahtlusega kinni peetud kaks meest on isa ja poeg, kellel mõlemal on identne nimi - Jaak Hütter. Noorem Hütter kuulus Kambja jahiseltsi juhatusse ja visati sealt välja tänavu aprillis.

Väljaviskamise põhjuseks on Postimehe andmetel mullune juhtum, kui Jaak Hütter juunior viis lihatööstusesse salakütitud põdra, väites algul, et tegu on veisega. Lihatehnoloog nõudis Hütterilt seepeale põdra laskmise kohta luba ja mees hankis ühest teisest jahiseltsist ka paberi, mis üksnes süvendas kahtlusi. Kohale kutsuti ka keskkonnainspektsioon, kes ei jõudnud aga uurimisega kuhugi.

Hütterid on Nõo jahiseltsil juba aastaid pinnuks silmaks, nad on varemgi seltsi liikmeid ähvardanud. Nii näiteks on ühel jahimehel löödud autoaken hoiatuseks kirvega sisse. Seltsi juhatuse liikme Heiko Soodla hinnangul pole keskkonnainspektsioonist Hütterite ohjeldamisel seni kasu olnud.

Keskkonnainspektsiooni Tartumaa büroo juhataja Tanel Türna sõnul on inspektsioon alates 2013. aastast saanud kokku mitu Hütteritega seotud kaebust. Salaküttimiselt otseselt neid tabatud ei ole.

Näiteks sai inspektsioon neli aastat tagasi kaebuse, et Hütteri jahikoerad olid sealkandis lambad maha murdnud. Toona ei saanud Türna sõnul kuidagi tõendada, et tegu oli justnimelt Hütteri koertega. «Seal oli tunnistaja sõna Hütteri sõna vastu,» ütles ta.

Järgmine kaebus oli seotud talu maadelt leitud nülitud metsseanahkadega, mille kohta selgitas Hütter, et sai need pärast jahti endale. Nii väitis ka jahiselts. Kolmas juhtum oli seotud relva hoidmisega. Nimelt kaevati inspektsioonile, et relva hoidmisel ei olnud turvanõuded täidetud.

Mis aga puudutab eelpool nimetatud põdraliha juhtumit, siis see läks lõpetamisele, sest inspektsiooni kogutud tõenditest ei piisanud põdra laskmise tuvastamiseks. Tunnistajaid ei olnud ja noorem Hütter ise väitis, et põder oli auto alla jäänud.

«Paraku on nii, et kahtlustest süüdimõistmiseks ja karistamiseks ei piisa. Ja kas karistamine alati aitab, kui on tegu inimestega, kes on valmis nii äärmuslikeks tegudeks. Keskkonnainspektsiooni poolt sügav kaastunne hukkunu lähedastele,» sõnas keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles