Teatril NO99 on maksevõlg

Siim Kams
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 teater
NO99 teater Foto: Jörgen Norkroos / Õhtuleht

19. septembri seisuga on teatril NO99 maksu- ja tolliameti andmetel 12 000 euro suurune maksevõlg. NO99 tegevjuhi Paul Aguraiuja sõnul on riigimaksud osaliselt ajatatud (maksmisperioodi mitmele tähtajale jaotatud), et ennetada rahavooga seotud raskusi.

Aguraiuja kinnitusel moodustab märkimisväärse osa NO99 sissetulekutest tulu, mis on seotud esinemistega välismaal. «Sel aastal on peaaegu kõik NO99 välismaal toimuvad etendused aasta viimastel kuudel ning nendelt saadav tulu laekub alles aasta lõpus, sellest ka vajadus planeerida kuludega kaasnevat rahavoogu,» selgitas Aguraiuja.

Aguraiuja sõnul ajatatud maksevõlg külastajate teatrielamust ega teatri tegevust kuidagi ei mõjuta ja muretsemiseks põhjust ei ole. NO99 pearaamatupidaja Marju Väli ei soovinud teatri maksuvõlgade kohta informatsiooni jagada..

Eesti teatritest on varasemalt võlgadega rinda pistnud näiteks NUKU teater. Nimelt oli 2013. aastal nukuteatri maksuvõlg ligikaudu 86 000 eurot, lisaks oli asutusel umbes 200 000 euro eest arvevõlgu. Võlad said tasutud 2014. aastaks.

NUKU tegevjuhi Joonas Tartu sõnul algas võlgade likvideerimine põhjalikust tulude ja kulude analüüsimisest. Tartu sõnul võttis teater kulude vähendamiseks kasutusele hulga meetmeid kuni koondamiseni välja. «Eks see selline samm-sammu haaval kulude ja tulude ülevaatamine ole, et jumala eest ei peaks säästuteatrit tegema,» lisas ta.

Tartu sõnul mängis riik võlgade tasumisel olulist rolli. «Rääkisime maksuametiga läbi lootuses, et riik, kellel nähtavasti suuri käibevahendite probleeme pole, on valmis kauem ootama,» selgitas Tartu. Lisaks makseperioodi pikendamisele sai teater riigilt ka lisatoetusi.

Tartu sõnul on riigi määratud toetusraha igati piisav ning nurisemiseks põhjust ei ole. «Toetustega on võimalik väga head teatrit teha ja riik on väga hästi teatritesse panustanud,» tegevjuht.

Teater NO99 on 2005. aastal loodud teater Tallinnas, mille keskmes on kümnest näitlejast koosnev trupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles