Kelam: kas Venemaa hüvitab Gruusiale tekitatud kahju?

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Elmo Riig / Sakala

Europarlamendi saadik Tunne Kelam küsis Euroopa Komisjoni välisvolinikult Benita Ferrero-Waldnerilt, kas rahvusvaheliste doonorite eelseisev konverents juhib tähelepanu vajadusele, et ka Venemaa omalt poolt hüvitaks Gruusiale invasiooni tulemusena tekitatud ulatusliku kahju.

Vastasel juhul võib asi Moskva silmis paista justnagu rollide jaotusena, kus Vene vägede asi on lõhkuda ning Euroopa Liidu asi arved maksta, vahendas pressiesindaja Kelami sõnu.

Välisvolinik vastas, et on teadlik kahjude hüvitamise probleemist. Doonorite
konverentsist Venemaa ei võta osa, kuid voliniku sõnul kavatseb Euroopa Liit  kõnealuse probleemi tõstatada pärast seda, kui on valminud rahvusvaheline uurimus Gruusia teemadel.

Täna Strasbourgis Venemaa-teemalisel arutelul sõna võtnud Tunne Kelami väitel pole peaprobleemiks mitte Venemaa.

«Peaprobleemiks võib nimetada Euroopa Liidu kui isiksuse lõhenemist,» nentis Eesti saadik.

«Lõhenemist vajaduse vahel olla selge oma hoiakuis ning surve vahel jätkata äritegemist nagu tavaliselt,» ütles Kelam.

Lahendus on kõneleja sõnul valmisolek veenvalt demonstreerida, et Euroopa Liit võtab tõsiselt tema esindatud universaalsete väärtuste jõustamist praktilises elus.

«Sama tõsiselt peab Euroopa Liit võtma oma rolli tagamaks, et Gruusia-taolised invasioonid, mis purustasid rahvusvahelise julgeoleku paradigma, Euroopa pinnal kunagi ei kordu. Gruusia on osa Euroopast,»  tõdes Kelam.

Kelami järgi pole lahendus Venemaa suhtes jätkuvalt kõhklev käitumine, seda olukorras, kus Vene okupatsiooniväed ei ole tagasi viidud 8. augusti eelsetele positsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles