Medicum on Tartust läinud, Tasku perearstid koonduvad tervisekeskuseks

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuldetoru ehk instrument, mis ei jäta kahtlust, et loos tuleb juttu arstidest.
Kuuldetoru ehk instrument, mis ei jäta kahtlust, et loos tuleb juttu arstidest. Foto: Elmo Riig

Tervishoiuettevõte Medicum, kes üheksa aastat tagasi avas Tartu Taskus eri- ja perearstikeskuse, on alates oktoobrist oma tegevuse siin päriselt lõpetanud.

Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik ütles, et jah – juba eelmise aasta lõpul müüs Medicum oma Tartu tegevuse kahele firmale: hambaravi liikus Unimedi koosseisu ning muu eriarstiabi Qvalitase Arstikeskusele.

Meeldetuletuseks võib märkida, et just eelmisel nädalal teataski Qvalitas, et nende moodne keskus, kus töötavad nii eriarstid kui töötervishoiuarstid, on Kvartali kaubanduskeskuse kolmandal korrusel avatud.

Perearstid eelistasid Taskut

Medicumi juhatuse esimees /Liis Treimann
Medicumi juhatuse esimees /Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Tõnis Allik tunnistas, et algselt oli neil plaanis Tartus perearstiabiga siiski jätkata ning nad tegid oma Tartu kahele perearstile kui ka teistele Taskus rentnikena tegutsenud perearstidele ettepaneku kolida Kvartalisse. Perearstid eelistasid aga Taskusse jäämist ning ka nende enda perearstid otsustasid Medicumist lahku lüüa ja iseseisva praksise valida.

«Emotsionaalselt võib ehk tunduda, et kui personal otsustab lahku lüüa, et kas siis me ei ole  suutnud pakkuda neile piisavalt head töökeskkonda või häid võimalusi,» arutles Tõnis Allik. «Ma siiski arvan, et põhjus ei ole see ning ma soovin nii meie tohtritele kui Tasku teistele perearstidele tuult tiibadesse. Pealegi – patsiendid ei kurda, sest nende arstid jäävad samasse kohta alles. Ka ei sattunud see otsus konflikti meie huvidega, kuna Medicumi põhiidee on keskenduda oma tegevusele eelkõige Tallinnas.»

Tasku meditsiinikeskusesse sisenedes näeb remondimehi ja kostub ehitusmüra. Veebisaidilt www.taskumeditsiinikeskus.ee saab iga inimene uurida, et seal töötavad Dr Monika Vask OÜ, Perearstid Pullerits & Gavronski OÜ, Perearst Hiie Karelson OÜ, Perearst Alla Kostina OÜ, Perearst Tarmo Peda OÜ, Perearst Tarmo Loogus OÜ, Dr Karpenko OÜ, Ämmamemand Kerli Kelder ja Trimed Töötervishoid ning telefoni teel end vastuvõtule registreerida.

Esmatasandi tervisekeskus

Medicumi juht Tõnis Allik oli kursis sellega, et Taskus tegutsevad perearstid on moodustamas esmatasandi tervisekeskust, kuna Medicumi perearstid Tallinnas Lasnamäel on selle tee just läbi käinud ja haigekassalt heakskiidu oma tegevusele paari kuu eest saanud.

Esmatasandi tervisekeskus tähendab ta sõnul kõrgemaid nõudeid ruumidele ja seadmetele, samuti tuleb esmatasandi tervisekeskuses laiendada teenuste ampluaad eelkõige ämmaemanda ja füsioterapeudi vastuvõtu osas.

Allik lisas, et ta mõistab niisuguse kontseptsiooni mõtet küll, kuna koondunud perearstid saavad üheskoos paremini üle probleemidest, mida tuleb ette kas asenduste organiseerimise, kollegiaalse toetuse ja teadmiste vahetamisega.

«Selliseid kvalitatiivseid momente on muidugi veel, ja kui perearstid koonduvad, siis mõte on ikka selles, et arstiteenuse kvaliteet paraneks.»

Tartu perearst Monika Vask ütles, et viimased päevad on olnud erakordselt töörohked ning patsientide vastuvõttude ja ehitajatega nõupidamiste vahel ei jää neil aega, et Taskusse vastloodud tervisekeskuse töö üksikasju laiemale ringile jagada. Aga ta lubas seda teha tulevikus.

«Ma ei põikle üldse, hea asi saab valmis,» ütles ta.

Haigekassa kommentaar

Haigekassa tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse spetsialist Kaidi Kasenõmm täpsustas, et Tasku keskuses töötab koos kaheksa nimistut, kelle puhul on taotlus tervisekeskusena tegutsemiseks rahuldatud ja leping neile välja saadetud. Lisaks tegutsevad keskuses kõigi nimistute jaoks ämmaemand ja füsioterapeut.

Küsimuse peale, mis teeb esmatasandi tervisekeskuses arsti- või pereõe vastuvõtu senisest kvaliteetsemaks, vastas ta, et tervisekeskustes tervishoiuteenuste valik laieneb, kuna lisaks perearstile ja -õele on seal olemas füsioteraapia, ämmaemandusabi ja koduõenduse teenused ning sõltuvalt kohapealsetest vajadustest võib keskuses töötada ka teisi spetsialiste.
«Tänu toetavale praksisele ja lisateenustele on perearstil senisest paremad võimalused lisaks diagnoosimisele olla ka inimese ravikorraldaja,» lisas ta. «See tähendab hinnata paremini patsiendi vajadusi, korraldada edasist ravi, vajadusel suunata ta teise spetsialisti juurde, jälgida terviselugu ning teha nõustamis- ja ennetustööd.»

Ka võimaldab perearstide koostöö paindlikumat tööaja korraldust ning paremat kvaliteeti aitab tagada tervisekeskuse baasraha, mis on ühe nimistu kohta oluliselt kõrgem kui üksik- või grupipraksises.

Samuti lubab tervisekeskustele üleminek rakendada terviklikult ja süsteemselt digitaalseid kaugteenuseid, sealhulgas e-saatekirja ning pere- ja eriarstide vahelist e-konsultatsiooni, mis on juba tänaseks märkimisväärselt aidanud inimeste ravikorraldust parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles