Suitsetamise keelamine vanglates möödus vahejuhtumiteta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine kahjustab tervist.
Suitsetamine kahjustab tervist. Foto: Panther Media/Scanpix/Andriy Popov

Eilsest ei tohi Eesti vanglates enam suitsetada. Suitsetamiskeelu kehtestamine möödus rahulikult ja ühestki tõsisemast keeluga seotud vahejuhtumist ei ole justiitsministeeriumit teavitatud.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja sõnul on vanglates suitsetamist tugevalt piiratud juba seitse aastat. «Tugev tubakasõltuvus võib seega olla äsja vanglasse saabunutel, kuid mitte pikemaajalistel kinnipeetavatel.» Ta lisas, et 2010. aastal kehtima hakanud piirangud olid psühholoogiliselt raskemad.

Alates 2010. aastast kehtis kord, mille kohaselt kinnipeetavatel ei ole oma käes tubakatooteid. Sigaretid ning muud tubakatooted olid vanglatöötajate käes ning vang sai päevas suitsetada kuni kolm sigaretti ning sedagi vaid jalutusalal.

Vanglad pakuvad suitsetamisest loobuda soovivatele kinnipeetavatele motivatsiooniprogramme ja nõustamist ning ka näiteks nikotiiniplaastreid ja teisi asendusi.

Suitsetamisest loobujad saavad näiteks tasuta ruume pikemaajalisteks kokkusaamisteks, paremaid sportimisvõimalusi ja puuvilju.

1. oktoobrist jõustunud keeld kehtib seejuures nii vangidele kui ka kõigile teistele vanglas viibijatele. Uue korra järgi on ka keelatud vanglasse tuua suitsetatavaid tubakatooteid.

Täielik suitsetamiskeeld kehtib paljudes riikides. Näiteks on suitsetamine olnud aastaid täiesti keelatud osades Inglismaa vanglates, USA föderaalvanglates ja paljudes osariikide vanglates. Täielik suitsetamiskeeld kehtib nii Kanada föderaalvanglates, Austraalias ja Uus-Meremaal. Olulisi piiranguid vanglas suitsetamisele on ka paljudes Euroopa liidu riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles