Kiri: elagu Rakvere gümnaasium!

Mare Rossmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gõmnaasium.
Rakvere gõmnaasium. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

7. oktoobril, mil õhus on juba sügise hõngu, kogunevad Rakvere gümnaasiumi vilistlased tähistama oma kooli 105. sünnipäeva. Kui Rakverre tuleb riigigümnaasium, isegi kui see hakkab paiknema Rakvere gümnaasiumi ajaloolises hoones, endist kooli enam ei ole. Ei ole enam Rakvere gümnaasiumi. See jääb annaalidesse, nii nagu on juhtunud kõigi koolidega, mis selles majas eri nimetuste all on toimetanud.

Aga Alar Kotli projekteeritud Eesti üks ilusamaid koolimaju jääb künka peale alles. Seal asub ka edaspidi kool, kus keegi küsib ja keegi vastab, kus õppida tuleb elu naljakat alust ja öeldist. Kui ühelt tuntud koolijuhilt küsiti, mida ta tahaks esimesel koolipäeval oma õpetajale öelda, vastas ta: “Armas õpetaja, andke andeks. Täna ma enam nii ei teeks.” Ma ei tea, mida vastaks õpetaja. Võibolla midagi sellist, et õpilane Hindrek, mida te ka silmas ei pea, ma isegi ei tea, millest te räägite, minu poolt on see ammu unustatud ja andestatud.

Mitte alati ei tunne inimene oma õnne kohe ära. “Kui õnnelik ma tegelikult siin olin! Miks ma sellest kooliajal aru ei saanud?” ütles üks vilistlane, kui ta aastaid hiljem kodukooli külastas. Maailmakuulus koolivend helilooja Arvo Pärt lausus septembrikuus oma vanas koolis viibides, et siit said alguse kõik tema plussid ja miinused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles