Reuters: Kataloonia ootab iseseisvuse väljakuulutamisega esmaspäevani (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alter Photos/Sipa USA/Scanpix

Kataloonia ootab iseseisvuse väljakuulutamisega esmaspäevani, ütles täna uudisteagentuurile Reuters piirkondliku valitsuse siseringi kuuluv allikas.

Allika sõnul on Kataloonia iseseisvusmeelsete parteide esindajad palunud, et hääletus iseseisvuse väljakuulutamise üle toimuks Kataloonia piirkondlikus parlamendis esmaspäeval. Hääletusele – eeldusel, et parlamendi enamus on Hispaaniast lahkulöömise poolt – peaks järgnema ka iseseisvusdeklaratsiooni esitamine.

Kataloonia president Carles Puigdemont märkis eile brittide rahvusringhäälingule BBC, et Kataloonia kuulutab iseseisvuse välja selle nädala lõpus või järgmise nädala alguses.

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: MANU FERNANDEZ/AP/SCANPIX

Puigdemontilt küsiti usutluses, et mida ta teeb, kui Hispaania sekkub olukorda ja võtab Kataloonias võimu üle.

«See oleks suur viga, mis muudab kõik,» märkis Puigdemont.

Puigdemont kommenteeris olukorda veidi enne Hispaania kuninga kõnet, milles riigipea nimetas iseseisvusreferendumit ebaseaduslikuks ja andis toetuse Madridi keskvalitsusele.

Barcelona politsei teatas eile õhtul, et linnatänavatele kogunes Hispaania valitsuse kasutatud vägivalla vastu meelt avaldama vähemalt 700 000 inimest.

Inimeste kolonnid suundusid kesklinna poole, meeleavaldajad karjusid «Okupatsioonijõud välja!» ja «Tänavad jäävad alati meie omaks!»

Hispaania kuningas Felipe VI esines eile õhtul telepöördumisega, milles mõistis hukka Kataloonia liidrite iseseisvuspüüdlused ja nimetas nende käitumist muu hulgas vastutustundetuks.

«Kataloonia liidrite vastutustundetu käitumine seab ohtu Kataloonia ja kogu Hispaania majandusliku ja sotsiaalse stabiilsuse. Nad on ennast täielikult asetanud väljapoole seadusi ja demokraatiat,» ütles kuningas.

Kuninga hinnangul rikkusid Kataloonia liidrid Hispaania seadusi ja käitusid ebalojaalselt. Riigipea kinnitas, et on pühendunud Hispaania ühtsuse ja põhiseaduse kaitsele ning annab oma toetuse Hispaania keskvalitsuse pürgimustele takistada Kataloonia iseseisvuspüüdlusi.

Hispaania võimude silmis ebaseaduslikust referendumist osa võtnud 2,3 miljonist hääletanust toetas 90 protsenti Kataloonia iseseisvust. Osalejate arv jäi aga alla poole piirkonna elektoraadist.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles