Ilmus valik keskaegse müstiku Bingeni Hildegardi kirju

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bingeni Hildegard
Bingeni Hildegard Foto: Kuvatõmmis

TLÜ kirjastuse poolt välja antud raamat «Bingeni Hildegard. Valik kirju» pakub kaleidoskoopilist sissevaadet keskaegse nunna ja müstiku Bingeni Hildegardi (1098–1179) maailma, vahendades valikut tema laialdasest kirjavahetusest. Raamatu on koostanud, ladina keelest tõlkinud ja sissejuhatusega varustanud Riina Ruut.

Kirjad kajastavad Hildegardi teekonda tundmatust nunnast tunnustatud nägijaks, kelle poole pöördutakse nii isiklike muredega kui ka keeruliste teoloogiliste küsimustega. Imetluse kõrval paljastavad kirjad aga ka vastuolusid ja tagasilööke, jättes lugeja mõistatada, kas Hildegard oli pigem konservatiiv või reformaator, kaalutlev pragmaatik või leebe pühak.

«Bingeni Hildegard on üks huvitavamaid ja mõistatuslikumaid naisi, keda me keskajast tunneme. Riina Ruudu koostatud ja tõlgitud valimik Hildegardi kirjavahetusest oma kaasaegsetega annab võimaluse heita pilgu Reini sibüllina tuntud nunna mõttemaailma, lugeda tema lennukas pildikeeles ja jumaliku autoriteedi toel esitatud vaimulikke sõnumeid, kuid samas tajuda nende taga Hildegardi kui inimest, kelle sõnu ja tegusid juhtisid paratamatult ka isiklikud tunded, ajastu tõekspidamised ja sotsiaalne taust,» on raamatut iseloomustanud ajaloolane Ursula Vent.

Raamat ilmus TLÜ kirjastuse sarjas «Bibliotheca Mediaevalis».

Bingeni Hildegardi kirjad
Bingeni Hildegardi kirjad Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles