Tehnokraatlik ajastu on lõppenud, Euroopa Liidu kodanikud nõuavad sõnaõigust (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luuk van Middelaar
Luuk van Middelaar Foto: Erakogu

Esmaspäeval ja teisipäeval Euroopa eesistumise raames Tallinnas peetaval Euroopa Liidu (EL) tulevikku vaagival konverentsil osaleb teiste seas üks tänapäeva hinnatumaid ELi analüütikuid, Euroopa Ülemkogu endise eesistuja Herman van Rompuy peamine kõnekirjutaja, praegu Leideni ja Louvaini ülikooli professor Luuk van Middelaar, kes oli konverentsi eel lahkelt valmis jagama ajaloolasele Marek Tammele mõtteid ELi suurematest proovikividest.

-Raamatus «Teekond Euroopasse: kuidas kontinendist sai liit» (2009, eesti k 2014) väidate, et ettevõtmine (mida on küll kannustanud kriisid ja draamad) muuta maailmajagu liiduks, kulgeb aeglaselt ja jõuab sageli radadele, mida keegi ei ole osanud ette näha. ELi tulevikule pühendatud konverents Tallinnas käsitleb üldisemat küsimust, kas EL on liikmesriikide liit või rahvusriikide liit. Kuidas teie seda probleemi pikemas vaates hindate: kas saame midagi öelda raja kohta, millele EL on praegu jõudnud?

Euroopa Liit on ja jääb riikide liiduks – see on põhiline lähtealus. «Riik» on aga definitsiooni küsimus. Ma ise usun, et «liikmesriigid» sobib kenasti ja on mõistetav, aga see on teisejärguline. Põhiline on, et EL ei muutu ühtseks riigiks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles