Galerii: haigekassa uueks juhiks valiti Rain Laane

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kogunenud Eesti Haigekassa nõukogu valis haigekassa uueks juhiks Rain Laane, kes alustab tööd 16. oktoobril.

Personaliotsingufirma Fontese soovitusel otsustas konkursikomisjon esitada haigekassa nõukogule kaks kandidaati. Nõukogu langetas pärast kandidaatide ära kuulamist otsuse ja salajase hääletuse tulemusena valiti uueks juhiks aastaid Microsofti Baltikumi esindust juhtinud Rain Laane.

«Minu põhipunktideks on inimene, inimesekesksus, avatud suhtlemine ja läbipaistvus,» tutvustas vastne haigekassa juht Rain Laane oma tööpõhimõtteid. Ta loodab konstruktiivset koostööd pressiga, et «me saame kõik mured üheskoos ära lahendada».

«Kindlasti on suundi, kus saab edasi liikuda, näiteks infotehnoloogia kasutuse, digitaalse  transformatsiooni. See on ala, kus saab teha täiendavaid arendusi ja läbi selle paremaid juhtimisotsuseid,» tutvustas Laane oma visiooni haigekassa juhtimisel. Ta lisas, et sektorivälise inimesena organisatsiooni tulles võtab ta paar kuud aega, et vestelda inimestega, kohtuda teenusepakkujatega. «Enne seda on väga keeruline langetada otsuseid või öelda, et me muudame midagi esimesest päevast. Saame selguse majja ja paari kuu jooksul juhatus koos nõukoguga otsustab edasised tegevussuunad,» rääkis Laane. Seejärel on olemas selge plaan järgmiseks viieks aastaks.

Suured lootused erasektorist pärit juhile

Kui eelmine haigekassa juht Tanel Ross töötas varem rahandusministeeriumi asekantslerina ning üle-eelmine juht Hannes Danilov oli sotsiaalministeeriumi kantsler, siis uus juht on ehitusinseneri haridusega ning pikki aastaid töötanud Microsoftis.

«Eestis on olnud mitu head näidet sellest, kuidas erasektori tippjuhid on tulnud avalikku sektorisse, toonud hoopis teistsugust mentaliteet, juhtimiskultuuri, tulemustele orienteeritust ja seetõttu ka saavutusi. Ma usun, et haigekassa ootab seda,» ütles töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski.

«Tema kasuks rääkis tema pikaajaline juhtimiskogemus IT-ettevõttes, teisalt ka avatus uutele mõtetele ja ideedele, empaatilisus, mis selles ametis ei ole vähetähtis omadus,» ütles Ossinovski. Ministri sõnul on haigekassa esimehe töö eesmärgiks pakkuda Eesti inimestele vajalikku tervishoiuteenust sel hetkel, kui neil seda vaja on ning seal, kus seda vaja on. «Loomulikult see eeldab võimet ennast patsiendi olukorda panna,» lisas Ossinovski.

Ossinovski sõnul on haigekassa juhi amet avalikus sektoris ilmselt kõige keerulisem.

«Sellest raskemat ametit annab ette kujutada ja ei teagi teist sellist, lisaks minu tööle,» lisas Ossinovski.

Ossinovski sõnul on suured muudatused tervishoius nagunii tulemas. Haigekassa eelarve saab raha juurde (riik hakkab maksma eakate eest – toim) ja lisandub ka uusi ülesandeid. «See, kuidas seda korraldada, jääb härra Laane õlgadele,» ütles minister.

Haigekassa nõukogu kuulas täna ära kaks kandidaati ning hääletamisele pandi Laane kandidatuur. Salajasel hääletusel toetas Laane asumist haigekassa juhiks 14 nõukogu liikmest 11, vastu oli 3. Reeglite järgi osutub uus juht valituks, kui teda toetab 2/3 nõukogu liikmetest.

Rain Laane töötas 11 aastat Microsoftis, viimased viis aastat juhtis ta Microsofti Balti regiooni. Oma senise ameti pani ta maha tänavu 1. aprillil. Rain Laane lõpetas 1994. aastal Tallinna Tehnikaülikooli ehitusinsenerina ja kaitses 2003. aastal EBSis ärijuhtimise magistrikraadi.

Eelmisel nädalal jäi uus juht valimata

Eelmisel nädalal said töö- ja terviseministri Jevgeni Ossinovski sõnul haigekassa uue juhi valimisel saatuslikuks puudulikud dokumendid. Kui mitme kuu jooksul oli raske leida nii sobivaid kandidaate kui ka aega kandideerijate vaagimiseks, siis nädalapäevad pärast luhtunud konkurssi möödus uue juhi valimine ladusalt.

«Kandidaate isegi ei kuulatud, sest pärast arutelu jõudsime seisukohale, et tuleb kõikide formaalsete, juriidiliste nüansside täitmiseks korraldada uus konkurss, sest kandidaatide dokumentatsioonis oli teatavaid puudujääke,» põhjendas haigekassa nõukogu juht, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski (SDE) eelmisel nädala esmaspäeval, miks uue haigekassa juhi valimine luhtus.

Haigekassa välja kuulutatud uuele konkursile laekus 4. oktoobriks kolm avaldust ning nõukogule esitati kaks kandidaati. 

Haigekassa juhi konkursikomisjoni kuulusid nõukogu esimehena Jevgeni Ossinovski, tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar ja ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson. Esimesele konkursile laekus 11 avaldust.

Kandidaate hindas sisuliselt personaliotsingufirma Fontes ja konkursikomisjon valis välja kaks kandidaati, kellega kohtuti konkursi viimases etapis veel kord. Mõlemad kandidaadid olid komisjoni hinnangul väga tugevad ning komisjon otsustas esitada haigekassa nõukogule vaagimiseks kaks kandidaati.

Kuigi juba ammu oli teada, et haigekassa senise juhi Tanel Rossi leping lõppeb septembris, jäi uue juhi valimine viimasele minutile. Ossinovski sõnul oli sellel mitu põhjust.

«Oleks võinud alustada varem, aga suvel oli keeruline kokku saada nii kandidaate kui mõnel korral ka konkursi komisjoniliikmeid,» selgitas ta.

Haigekassa senise juhi Tanel Rossi lepingut pikendatakse nüüd kuni uue juhi valimiseni. Ross valiti ametisse 2012. aastal ning toona kulus uue juhi leidmiseks kolm vooru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles